Guterres traži ‘hitnu obustavu neprijateljskih akata’

Guterres je pratio situaciju „sa najvećom zabrinutošću“ izvještaje tokom noći o lansiranim raketama iz Sirije (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na „hitnu obustavu svih neprijateljskih akata“ i provokativnih akcija kako bi se izbjeglo „novo rasplamsavanje sukoba“ na Bliskom istoku, javljaju svjetske agencije.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je novinarima kako su mirovne snage UN-a na Golanskoj visoravni ostale u kontaktu sa sirijskom i izraelskom vojskom, „pozivajući obje strane da pokažu maksimalnu uzdržanost“ i da se pridržavaju sporazuma o primirju iz 1974. godine, prenosi AP.

On je kazao kako je generalni sekretar pratio situaciju „sa najvećom zabrinutošću“ izvještaje tokom noći o lansiranim raketama iz Sirije kojima su ciljane pozicije izraelskih snaga i napade Izraela u znak odmazde.

Normalizirana situacija

Dujarric je rekao kako je Guterresu lakše zbog trenutne „situacije koja je djelimično normalizirana“.

Glasnogovornik UN-a je kazao kako je generalni sekretar UN-a „vrlo uključen“ i kako je u kontaktu sa „različitim ljudima na različitim nivoima“ povodom napada.

Iranske snage u Siriji sinoć su izvele raketni napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, na šta je Izrael oštro uzvratio.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila kako je u izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

Izvor: Agencije