Erdogan: Američko povlačenje pogrešan je potez

Hassan Rouhani, Recep Tayyip Erdogan, Iran, Turska
Neimenovani izvor kaže da je Erdogan istakao da američko povlačenje iz sporazuma smatra pogrešnim potezom (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u četvrtak s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o jednostranom povlačenju SAD-a iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Neimenovani izvor iz ureda turskog predsjednika rekao je za Anadoliju da je Erdogan istaknuo kako američko povlačenje iz sporazuma smatra pogrešnim potezom.

Turski je predsjednik također poručio da Turska podržava očuvanje međunarodnog sporazuma koji je prije tri godine postignut pod nazivom Zajednički akcijski plan.

Erdogan i Rouhani razgovarali su i o bilateralnim pitanjima i izrazili suglasnost o nužnosti dodatnog razvoja gospodarske suradnje.

Trump je u utorak navečer objavio povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao “katastrofalnim”, najavivši obnovu sankcija protiv Teherana.

EU: ‘Držati se sporazuma’

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke SAD-a o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim državama koje još žele ostati privržene sporazumu.

Europska će se unija, kako je ranije priopćilo 28 vlada članica EU-a u zajedničkom priopćenju, držati nuklearnog sporazuma s Iranom unatoč američkoj odluci da se iz njega povuče te će osigurati da se ne vrate europske sankcije nad Teheranom, ukinute 2015. godine.

“Sve dok će Iran i dalje implementirati svoje obveze povezane s nuklearnim pitanjem, EU će ostati predan potpunoj i djelotvornoj implementaciji nuklearnog sporazuma”, stoji u priopćenju. 

“Ukidanje sankcija povezanih s nuklearnim oružjem ključni je dio sporazuma. EU ponavlja svoju predanost u osiguravanju da se to i dalje provodi.”

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a naišla je i na odobravanje nekih arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju.

Izvor: Agencije