Assad: Rusija neće dozvoliti treći svjetski rat

Assad je komentirao izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je završena misija SAD-a u Siriji (Reuters)

Jedina misija koju SAD sprovode u Siriji je podrška teroristima, izjavio je sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

“Mi svi znamo da je jedina misija koju sprovodi SAD u Siriji podrška teroristima, bez obzira na njihova imena, ili imena njihovih frakcija”, rekao je Assad u intervjuu za grčki Kathimerini.

On je to rekao komentirajući izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je završena misija SAD-a u Siriji.

“Jedina završena američka misija u Siriji bila je kada su pomogli takozvanoj Islamskoj državi da pobjegne iz Raqqe, što je zabilježeno na video snimku. Lideri ISIL-a su pobjegli iz Raqqe ka Deir Ezzoru kako bi se borili protiv sirijske vojske. Druga završena misija je bila kada su gađali sirijsku vojsku krajem 2016. godine u Deir Ezzoru koji su tada opkolili pripadnici ISIL-a”, rekao je Assad.

On je objasnio da je tada jedino sirijska vojska branila taj grad, a zbog SAD-a i njenih saveznica pao je u ruke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

‘Mudrost Rusije

Na pitanje da li je zabrinut da bi treći svjetski rat mogao početi u Siriji, Assad je odgovorio odrečno, prije svega, kako je rekao, zbog mudrosti ruskih lidera.

“Rusija neće dozvoliti – treći svjetski rat zbog svoje političke mudrosti”, rekao je Assad, prenosi agencija Tanjug.

Upitan da prokomentira to što ga je Trump u jednom od tvitova nazvao “životinjom”, on je rekao da je pitanje da li takav rječnik predstavlja američku kulturu.

“Kada ste predsjednik države, predstavljate moral naroda prije nego svoj lični moral. Ovakav rječnik je veoma loš i ja smatram da ne postoji država na svijetu koja ima takav rječnik. Drugo, dobra stvar u vezi Trumpa je što se predstavlja na transparentan način, što je u tom pogledu veoma dobro”, rekao je Assad.

Prema njegovim riječima, on se sa tom situacijom nosi kao političar i predsjednik države.

“Što se mene lično tiče baš me briga, ne pogađa me lično. Bitno je da li će nešto utjecati na mene, utjecati na moju zemlju, naš rat, teroriste i atmosferu u kojoj živimo”, rekao je Assad.

Izvor: Agencije