Sjeverna i Južna Koreja počele uklanjati zvučnike s granice

Kim Jong-un i Moon Jae-in najavili su obustavljanje propagande zvučnicima 1. svibnja i razmontiravanje opreme (Reuters)
Kim Jong-un i Moon Jae-in najavili su obustavljanje propagande zvučnicima 1. svibnja i razmontiravanje opreme (Reuters)

Sjeverna i Južna Koreja počele su u utorak uklanjati zvučnike koji su emitirali propagandu preko dobro utvrđene granice, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane, ispunjavajući obećanje s prošlotjednog povijesnog summita.

Iako mali, to su prvi koraci prema pomirbi nakon sastanka južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una održanog u petak.

Moon je u međuvremenu zatražio od Ujedinjenih naroda, u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom Antonio Guterresom u utorak, da pomognu provjeriti i potvrditi sjevernokorejsko zatvaranje lokacije za nuklearne pokuse, navodi se u priopćenju predsjedničke Plave kuće.

Guterres je kazao da je za te zahtjeve potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, ali da želi pomoći u izgradnji mira na Korejskom poluotoku te da će dodijeliti Južnoj Koreji jednog dužnosnika UN-a zaduženog za kontrolu naoružanja, stoji u priopćenju.

Dogovoren prekid neprijateljstava

Južna Koreja je uzduž granice počela uklanjati svoje zvučnike u utorak poslijepodne, rekao je jedan vojni dužnosnik.

Aktivnost na nekoliko mjesta uzduž granice daje naznaku da Sjeverna Koreja čini isto, kazao je.

Južna Koreja je već ranije prošloga tjedna prestala emitirati poruke protiv Sjeverne Koreje.

Seul je moćne zvučnike za slanje poruka preko granice počeo koristiti 1963. godine.

U siječnju 2016. nakon nuklearnog testa Sjeverne Koreje, Seul je prekinuo privremenu stanku u emitiranju.

Tada je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye ocijenila da su pop glazba i političke poruke učinkovito sredstvo psihološkog rata.

Izvješća su tada govorila da je sustav razglasa postavljen na blizu 11 točaka duž 240 kilometara granične zone između Koreja.

Južnokorejski mediji izvijestili su da je Sjeverna Koreja smanjila propagandu na granici nakon prošlotjednog summita.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su tijekom summita čelnika dvije zemlje u pograničnom selu Panmunjom prekid svih neprijateljskih djelovanja “na zemlji, na moru i u zraku” koja mogu uzrokovati vojne tenzije i sukobe, a ranije je objavljeno da je i dogovorena denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Uklanjanje zvučnika dogovoreno za 1. svibanj

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in objavili su da će, počevši od 1. svibnja, obustaviti propagandu putem zvučnika kojom su dvije zemlje zasipale jedna drugu preko granične linije duž koje je postavljeno teško naoružanje, kao i da će propagandna oprema biti razmontirana.

AP navodi da su se dvije Koreje dogovorile da prestanu preko granice bacati propagandne pamflete.

Navodi se da su se dvije zemlje također dogovorile preduzimanje koraka na gušenju relativno čestih sukoba u vezi zapadne pomorske granice proglašenjem tog područja “zonom mira” i jamstvom sigurnosti ribara iz obje zemlje.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da će zatvoriti teren za nuklearne probe svoje zemlje u svibnju naočigled svijeta, priopćio je ranije Moonov kabinet.

Sjevernokorejski državni mediji javili su uoči summita da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, zatvoriti lokaciju za nuklearna testiranja i, umesto toga, raditi na ekonomskom rastu i miru.

Potvrdivši te navode, Kim je rekao Moonu da će pozvati stručnjake i novinare iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Južne Koreje da osiguraju “transparentnost” rashodovanja postrojenja, navedeno je u priopćenju ureda južnokorejskog predsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO