Maroko prekinuo diplomatske odnose s Iranom

Ambasada Irana u Alžiru brzo je odgovorila da nema nikakve veze sa separatistima iz Polisarija (Al Jazeera)

Šef diplomatije Maroka Nasser Bourita kazao je za Al Jazeeru da je Rabat odlučio prekinuti diplomatske odnose s Iranom zbog veze libanske grupe Hezbollah s pokretom Polisario koji se bori za nezavisnost Zapadne Sahare.

Ministar je dodao da je Rabat tražio od iranskog ambasadora da napusti zemlju nakon što su na vidjelo izbile informacije o materijalnoj, logističkoj i vojnoj podršci koju je Hezbollah pružao Polisariju.

Maroko je odlučio pozvati ambasadora u Iranu i zatvoriti ambasadu u Teheranu.

Bourita je novinarima kazao da je “prva pošiljka oružja nedavno stigla Polisariju” preko “elementa” u iranskoj ambasadi u Alžiru.

Kako je navedeno, posrednik u dostavi je bio libanski Hezbolah.

Veze između Teherana i Rabata normalizirane su krajem 2016. godine, sedam godina nakon što je Maroko optužio Iran da širi šiizam u toj zemlji.

Aneksija Zapadne Sahare

Front Polisario je pokret za nezavisnost Zapadne Sahare koji ima podršku Alžira.Maroko smatra Zapadnu Saharu svojom “južnom provincijom”.

Ujedinjeni narodi pokušavaju godinama održati referendum o nezavisnosti te teritorije, koju je Maroko anektirao nakon povlačenja Španije 1975. godine.

Umjesto toga Maroko predlaže širu autonomiju, navodi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ban Ki-moon je upotrijebio riječ ‘okupacija’ govoreći o teritorijalnom statusu Zapadne Sahare, koju Maroko smatra svojom ‘južnom provincijom’.

Published On 14 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO