Rusija razmišlja o protivmjerama na sankcije SAD-a

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama jest i Putinov zet (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije razmatra moguće mjere kao odgovor na nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država, najavila je glasnogovornica tog ministarstva Marija Zaharova.

“Odgovor će biti dat. Uvijek to činimo. Skicirali smo čitav spisak mogućih mjera koje razmatramo”, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju Rusija-1.

Ona je na pitanje hoće li te mjere biti dovoljno snažne rekla da ne želi iznositi pretpostavke, prenosi TASS.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je dodatne sankcije protiv sedam ruskih oligarha koji imaju veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posredstvom 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili koje kontrolišu.

Nove mjere objavilo je u petak Ministarstvo finansija i njima je obuhvaćeno i 17 zvaničnika Vlade Rusije i ruska državna kompanija za trgovinu oružjem Rosoboroneksport, koja ima dugogodišnje veze sa Sirijom i svojom podružnicom, bankom ruske finansijske korporacije, prenose američki mediji.

Ruski oligarsi

“Ruski oligarsi i elita koja profitira iz koruptivnog sistema više neće biti izuzeti od posljedica destabilizujućih aktivnosti njihove vlade”, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin, prenosi Tanjug.

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama jesu Putinov zet Kiril Šamalov, biznismen Oleg Deripaska, koji je pod istragom zbog pranja novca, i Sulejman Kerimov, koji je, navodno, prenio milione eura u Francusku u koferima.

Kako se navodi, najnovije sankcije posljednji su potez SAD-a protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Engleskoj, za šta Britanija optužuje Rusiju, navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i informatičkih napada, opisanih kao “najrazorniji u historiji”.

Izvor: Agencije