Julija Skripalj će tražiti politički azil u Velikoj Britaniji

Skripaljevi više nisu više životno ugroženi (Facebook/AP)
Skripaljevi više nisu više životno ugroženi (Facebook/AP)

Julija Skripalj, kćerka bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja, tražit će politički azil u Velikoj Britaniji, izjavila je njena rodica Viktorija Skripalj.

“Znam da se priprema njena izjava o političkom azilu”, rekla je Viktorija Skripalj.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su nervnim agensom početkom marta u Engleskoj, a za njihovo trovanje Velika Britanija je optužila Rusiju, koja to negira.

Oni više nisu više životno ugroženi.

Moguć novi identitet

Ranije je saopćeno da Velika Britanija razmatra mogućnost da ponudi Skripalju i njegovoj kćerki novi identitet i život u SAD-u, u pokušaju da ih zaštiti od eventualnih ponovljenih pokušaja ubistva.

List Sunday Times navodi da su zvaničnici britanske obavještajne agencije MI6 razgovarali sa svojim kolegama u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji u vezi s preseljenjem Skripaljevih, prenio je Reuters.

Njima će, kako je naveo neimenovani izvor, biti ponuđeni novi identiteti.

Kako je naveo list, njihovi izvori vjeruju da bi im Velika Britanija željela osigurati sigurnost tako što će ih preseliti u jednu od pet zemalja članica sporazuma o razmjeni obavještajnih podataka, a među kojima su SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Izvor: Agencije


Povezane

Diplomatska kriza u odnosima Velike Britanije i Rusije preselila se u Vijeće sigurnosti UN-a. Ruski ambasador je upozorio London da se “igra vatrom.” Rusija je sazvala sastanak kako bi odbacila optužbe da stoji iza napada nervnim agensom na jednog od bivših operativaca ruske obavještajne službe i njegovu kćerku. Sastanak je uslijedio nakon što je objavljena […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO