Velika Britanija tvrdi kako Rusija koristi ‘taktiku diverzije’

Rusija je tražila da se održi sastanak njenog ambasadora u Londonu i britanskog šefa diplomatije (EPA)

Velika Britanija je, na zahtjev ruske ambasade u Londonu da se sastane s ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom u vezi trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, odgovorila da je primila taj zahtjev i da će na njega odgovoriti blagovremeno, ali je i optužila Rusiju da koristi “taktiku diverzije”.

U saopćenju Foreign Officea se dodaje da se Rusija odbija “konstruktivno angažirati” i odgovoriti na pitanja o napadu na Skripalja, prenio je AP.

Ruska ambasada je tražila sastanak s Johnsonom, navodeći da je nivo saradnje Velike Britanije s Rusijom nezadovoljavajući, što u Foreign Officu odbacuju i kažu da je, zapravo, ruski odgovor nezadovoljavajući.

‘Krajnje vrijeme za razgovor’

Ruska ambasada je tražila da se održi sastanak ruskog ambasadora u Londonu Aleksandra Jakovenka s britanskim šefom diplomatije radi razgovora o istrazi u vezi trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke, navodeći da je “krajnje vrijeme” za to.

“Očekujemo konstruktivan odgovor britanske strane i računamo da će doći do tog sastanka u bliskoj budućnosti”, rekao je glasnogovornik ruske ambasade, prenio je Reuters.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su nervnim agensom početkom marta u Engleskoj, a za njihovo trovanje Velika Britanija je optužila Rusiju, koja to negira.

Istovremeno je saopćeno da Velika Britanija razmatra mogućnost da ponudi Skripalju i njegovoj kćerki Juliji novi identitet i život u SAD-u, u pokušaju da ih zaštiti od eventualnih ponovnih pokušaja ubistva, piše Sunday Times.

Skripaljevima nudenovi identitet?

List navodi da su zvaničnici britanske obavještajne agencije MI6 razgovarali sa svojim kolegama u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji u vezi s preseljenjem Skripaljevih, prenosi Reuters.

Njima će, kako navodi neimenovani izvor, biti ponuđeni novi identeti.

Kako navodi list, njihovi izvori vjeruju da bi im Velika Britanija željela osigurati sigurnost tako što će ih preseliti u jednu od pet zemalja članica sporazuma o razmjeni obavještajnih podataka, a među kojima su SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Izvor: Agencije