Bustani: Ne možete za 24 sata kazati čime je otrovan Skripalj

Jose Bustani kaže da ima mnogo pitanja u vezi s britanskom istragom o incidentu u Salisburyju (EPA)
Jose Bustani kaže da ima mnogo pitanja u vezi s britanskom istragom o incidentu u Salisburyju (EPA)

Nemoguće je za kratko vrijeme ustanoviti koji tip nervnog agensa je upotrebljen za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, izjavio je Jose Bustani, bivši čelnik Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

“Ne možete za 24 sata ustanoviti koji tip otrova je upotrebljen, niti odakle je stigao”, rekao je Bustani, brazilski diplomata za Russia Today.

On je dodao da ima mnogo pitanja u vezi s britanskom istragom o incidentu u Salisburyju, u kome su bivši dvostruki ruski špijun i njegova kćerka otrovani.

London je za to odmah nakon incidenta optužio Moskvu, što Rusija odbacuje.

“Zašto nisu odmah pozvali OPCW? I zašto se OPCW nije ponudio da preduzme akciju, jer je uloga te organizacije da krene odmah i ispita žrtve?”, upitao je Bustani.

Prema njegovim riječima, OPCW ima sve kapacitete za takav posao.

Rusija treba imati povjerenje u OPCW

Bustani, ipak, poziva na strpljenje i smatra da bi Rusija trebala imati povjerenja da će OPCW istragu provesti profesionalno.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU, osuđen je u Moskvi 2006. godine zbog izdaje na 13 godina zatvora.

Azil u Velikoj Britaniji dobio je nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010. godine.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) i dalje se nalaze u bolnici.

Julija više nije u kritičnom stanju, dok je on stabilno.

Izvor: Agencije


Povezane

Diplomatska kriza u odnosima Velike Britanije i Rusije preselila se u Vijeće sigurnosti UN-a. Ruski ambasador je upozorio London da se “igra vatrom.” Rusija je sazvala sastanak kako bi odbacila optužbe da stoji iza napada nervnim agensom na jednog od bivših operativaca ruske obavještajne službe i njegovu kćerku. Sastanak je uslijedio nakon što je objavljena […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO