Ruska ambasada u SAD-u: Sankcije su greška

SAD je uveo sankcije protiv ruskih biznismena, kompanija i zvaničnika Vlade (EPA)

Ruska ambasada u Washingtonu ocijenila je da su najnovije sankcije Sjedinjenih Američkih Država greška i korak ka uništenju slobode poslovanja i globalne ekonomske integracije, prenosi Reuters, pozivajući se na agenciju Interfax.

“Washington je nanio još jedan udarac rusko-američkim odnosima. Sada se sankcije odnose na predvodnike ruskog biznisa koji odbijaju igrati po scenariju Washingtona”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Sekretar ruskog Vijeća za sigurnost Nikolaj Patrušev ranije je poručio da kontakti Moskve s Vladom SAD-a neće biti prekinuti zbog tih sankcija.

Američke sankcije

Prethodno su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv ruskih biznismena, kompanija i zvaničnika Vlade zbog, kako se navodi, raznih aktivnosti Rusije, uključujući i miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine.

Američki mediji navode da je administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pod pritiskom Kongresa da tako postupa kako bi ispunila zahtjeve prema zakonu o sankcijama koje je prošle godine donio Kongres da bi kaznio Rusiju zbog miješanja u američke izbore.

Izvor: Agencije