Žena imam iz Danske vjenčava muslimane i kršćane

Sherin, koja se prije prelaska na islam zvala Ann Christine, kaže da promoviše prava žena u islamu (Facebook)

Sherin Khankan (43), žena imam iz Danske, stekla je velike simpatije evropskih političkih i medijskih krugova kao zagovornica “otvorenog, tolerantnog i progresivnog islama”.

Osnivačica prve džamije za žene u Danskoj kćerka je Sirijca muslimana i Finkinje protestantice. Izjavila je da se konačno ostvario njen san koji sanja još od 19. godine: “postati imam i otvoriti džamiju za žene”, prenosi francuski list Le Figaro.

Sherin, koja se prije prelaska na islam zvala Ann Christine, dodaje da promoviše prava žena u islamu i borbu protiv ekstremizma i islamofobije u isto vrijeme, što je i pojasnila u svojoj knjizi pod nazivom Žene su budućnost islama (Women are the Future of Islam), koju je objavila izdavačka kuća “Stock”.

Ta sociologinja pohvalila se time da je u svojoj džamiji sklopila 26 bračnih ugovora, a da je polovina tih brakova sklopljena između muslimanki i kršćana.

Za svoju džamiju, koja se nalazi u stanu od 250 m2, na prvom spratu jedne zgrade, s bijelim zidovima ukrašenim ajetima iz Kur'ana, Sherin je rekla da je to mjesto koje je “otvoreno za sve”.

Ova “imama” kritikovala je to što imami tradicionalnih džamija ne poštuju “njenu džamiju”, rekavši da nijedan od njih nije prisustvovao otvaranju tog objekta, koje je upriličeno u augustu 2016. godine.

Vizionarka i liderka

Khankan se nada da će “nova generacija mladih muslimana” dolaziti na njene propovijedi, pogotovo nakon što je postala jedno od omiljenih lica međunarodnih medija. BBC ju je uvrstio među 100 najutjecajnijih žena na svijetu u 2016. godini.

Ta žena imam izazvala je interesovanje i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji ju je pozvao 26. marta da prosvijetli njegovo razmišljanje o položaju islama u Francuskoj. U Elizejsku palaču došla je bez marame na glavi, tvrdeći da je pokrivanje glave lični izbor i da ona maramu nosi samo prilikom obavljanja molitve.

Što se tiče njenog pristupa kojim želi utemeljiti ono što promoviše, Sherin kaže da predlaže “novo čitanje Kur'ana, daleko od dogmatizma. Želim dokazati da je moguće praktikovati islam i biti dio demokratskog društva.”

Francuska rabinka Delphine Horvilleur opisala je Sherin kao “vizionarku i liderku čije je prisustvo rijetko u Evropi”.

Horvilleur je pohvalila “njenu radoznalost, fleksibilnost i otvorenost za nove ideje i nadahnuća (…) jer ona religiju vidi kao dio rješenja za problem ekstremizma, a ne samo kao njegov uzrok”.

“Nisam revolucionarka”, odgovara Sherin onima koji je tako nazivaju. “I u vrijeme poslanika Muhammeda, neka je mir s njim, bilo je žena imama. Ono što ja radim jest vraćanje tim fundamentima”, dodala je.

Izvor: Agencije