Sindikati: Situacija u Francuskoj može postati kritična

U Francuskoj su najavljeni dvodnevni štrajkovi svakih pet dana tokom tri mjeseca (EPA)

Spor između Vlade Francuske i sindikata mogao bi prerasti u nacionalni sukob zbog reformi predsjednika Emmanuela Macrona, upozorio je dugogodišnji sindikalni vođa Jean-Claude Mailly.

Macronova Vlada i sindikati spore se o reformi državnih željeznica SNCF, zbog čega su najavljeni dvodnevni štrajkovi svakih pet dana tijekom tri mjeseca, javlja Reuters.

Mailly, vođa sindikata Force Ouvriere, navodi kako su sindikati ovog puta sve složniji, za razliku od prošle godine, kad su bili podijeljeni.

‘Nespretan komentar Vlade’

“Društveno se ozračje mijenja. Situacija je kao kad zrak postane malo presuh; najmanja iskra može izazvati požar”, rekao je Mailly.

Osim štrajkova SNCF-a, napetosti rastu i u manje istaknutim sporovima o radnicima u domovima za umirovljenike, smetlarima, sveučilišnim reformama, gubitku radnih mjesta u lancu supermarketa Carrefour i plaćama pilota Air Francea.

Mailly, koji je na čelu trećeg najjačeg sindikata u zemlji od 2004. godine, rekao je kako ne postoje jamstva da će se protureformske snage udružiti.

“Ipak, nespretan komentar Vlade mogao bi ih ujediniti. Ako Vlada ne počne davati odgovore na pitanja koja nas zabrinjavaju, situacija će se pogoršati i u jednom trenutku nešto će se dogoditi. To je jasno”, kazao je.

Strah od pogoršanja situacije

Francuski sindikati više nemaju snagu kao prije da mogu mobilizirati radnike toliko da vlade budu prisiljene popustiti pred njihovim zahtjevima, prenosi Reuters.

Ipak, ni sindikati, ni Vlada nisu zaboravili posljednji sukob zbog željeznica, što je dovelo do velikog štrajka 1995. godine.

Promet je bio poremećen tri tjedna i naposljetku je premijer Alain Juppe morao popustiti i povući mjere, što je bio poraz od kojeg se nije oporavio.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada