Orban u nedjelju očekuje treći uzastopni mandat

Viktor Orban se može pohvaliti solidnim ekonomskim pokazateljima u Mađarskoj (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban, nacionalist i žestoki protivnik imigracije, očekuje da će na izborima u nedelju dobiti treći uzastopni mandat, odnosno četvrti ukupno.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je koalicija Orbanove stranke Fidesz i Hrišćansko-demokratske narodne stranke u vodstvu, no još se ne može sa sigurnošću znati hoće li imati dvotrećinsku većinu, koja bi mu omogućila da menja Ustav, kao što je učinio nakon izbora 2010. godine.

Mađarske opozicione stranke i Orbanovi kritičari kažu da je do 2013. godine on iskoristio to ovlašćenje da prilagodi izborni sistem Fideszu, prenosi Hina nemačku agenciju dpa.

Stranka je godinu dana kasnije uverljivo pobedila na izborima.

Time je Orban, u kombinaciji sa snažnim uticajem na javno mnijenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat od 1998. do 2002. godine.

Možda i dvotrećinska većina

Izbori sistem je mešovit.

Od 199 poslanika, 106 će biti izabrano direktno iz izbornih jedinica, a preostala 93 proporcionalno sa stranačkih lista.

Opozicija je podeljena i na levici i na desnici, što Orbanu znatno olakšava pohod do uvjerljive, možda i dvotrećinske većine.

Orban se može pohvaliti solidnim ekonomskim pokazateljima: Mađarska je 2018. rasla osmu godinu zaredom po stopi od četiri odsto.

Inflacija je, takođe, pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 odsto.

No, Orbanova popularnost najviše počiva na njegovu protivljenju imigraciji, posebno muslimanima.

Kada je u leto 2015. godine eksplodirao broj izbeglica i migranata koji su pristizali preko Balkana i Mađarske, Orban je prvi naredio izgradnju ograde od bodljikave žice kako bi ih zaustavio.

Takođe je glasno osporavao tadašnju politiku prema izbeglicama nemačke kancelarke Angele Merkel.

‘Migracija ugrožava našu bezbjednost’

Orban je dao vetar u leđa protivimigrantskim strujama u istočnoj i srednjoj Evropi i mobilisao Makedoniju i Srbiju da zaustave migrante, umesto da ih samo prebacuju na Zapad.

Mađarska je, takođe, odbila da prihvati obavezne evropske kvote za tražioce azila uprkos pretnji sankcijama, upozoravajući da će muslimanski imigranti promeniti lice Evrope i dovesti u pitanje hriršćanski način života.

U martu 2016. godine je takozvana balkanska ruta formalno zatvorena, a broj migranata koji njome prolaze sveden je na minimum.

No, Orban je nastavio sa protivimigrantskom retorikom, koja je i dalje u centru njegovog političkog delovanja.

“Evropska unija ne sme da se fokusira na redistribuciju izbeglica, nego zaštitu granica”, rekao je on u februaru, nakon sastanka sa bugarskim premijerom.

“Migracija ugrožava našu bezbednost, naš način života i hrišćansku kulturu”, smatra on.

“Mračni oblaci [imigracije] skupljaju se nad Evropom”, kazao je Orban, dodajući da će evropske zemlje postati većinski muslimanske ako ne preduzmu preventivne mere.

‘Evropi prijeti okupacija’

“Nacije će nestati, Zapad će propasti, a Evropa uopšte ne shvata da se sprovodi njena okupacija.”

Orbanova retorika i potezi izazvali su kritike više evropskih čelnika.

I pored toga i kazni kojima mu preti Brisel zbog nepoštovanja migrantskih kvota, Mađari ga većinom podržavaju.

Pravo glasa na izborima u nedelju ima više od osam miliona Mađara, a birališta će biti otvorena od 6:00 do 19:00 sati.

Izvor: Agencije