Mediji: SAD uveo sankcije ruskim oligarsima i zvaničnicima

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je dodatne sankcije protiv sedam ruskih oligarha koji imaju veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posredstvom 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili koje kontrolišu.

Nove mjere objavilo je danas Ministarstvo finansija i njima je obuhvaćeno i 17 zvaničnika Vlade Rusije i ruska državna kompanija za trgovinu oružjem Rosoboroneksport, koja ima dugogodišnje veze sa Sirijom i svojom podružnicom, bankom ruske finansijske korporacije, prenose američki mediji.

“Ruski oligarsi i elita koja profitira iz koruptivnog sistema više neće biti izuzeti od posljedica destabilizujućih aktivnosti njihove vlade”, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin, prenosi Tanjug.

Putinov zet

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama jesu Putinov zet Kiril Šamalov, biznismen Oleg Deripaska, koji je pod istragom zbog pranja novca, i Sulejman Kerimov, koji je, navodno, prenio milione eura u Francusku u koferima.

Kako se navodi, najnovije sankcije posljednji su potez SAD-a protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Engleskoj, za šta Britanija optužuje Rusiju, navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i informatičkih napada, opisanih kao “najrazorniji u historiji”.

Američki mediji navode i da je Trumpova administracija pod pritiskom Kongresa da tako postupa kako bi ispunila zahtjeve prema zakonu o sankcijama koje je prošle godine donio Kongres da bi kaznio Rusiju zbog miješanja u američke izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije