Bivšoj južnokorejskoj predsjednici 24 godine zatvora

Postupak protiv Park Geun-hye se tretira kao najveći uspjeh demokratije i pravde u Jzužnoj Koreji (EPA)

Sud u Seulu osudio je u petak osramoćenu bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun Hye na 24 godine zatvora zbog korupcije, izvijestili su lokalni mediji.

Park Geun Hye proglašena je krivom za korupciju i zloupotrebu položaja, a čitanje presude uživo je prenosila televizija.

Optužnica protiv Park podignuta je u aprilu 2017. godine i tereti je po 18 tačaka za korupciju, uključujući podmićivanje, i curenje državnih tajni.

Tužiteljstvo je zatražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 111 miliona dolara.

Park nije bila na čitanju presude, niti je bila na ranijim ročištima.

Ona je optužena da je svojoj bliskoj prijateljici Choi Soon Sil dala preveliki pristup ovlastima vlade, uprkos tome što Choi nije imala službenu dužnost.

 

Choi je u martu osuđena na 20 godina zatvora.

Park (66), koja je postala prva žena na čelu Južne Koreje 2013. godine, opozvana je sa dužnosti predsjednice u martu prošle godine zbog korupcije, nakon protesta na kojima se tražila njena ostavka.

Ona je bila među najutjecajnijim konzervativnim političarima u zemlji i pet puta je bila izabrana u Nacionalnu skupštinu.

Njen otac je bio Park Chung Hee, koji je vladao Južnom Korejom željeznom šakom ‘60-ih i ‘70-ih godina, dok nije ubijen 1979. godine.

Izvor: Agencije