Angela Merkel u posjeti SAD-u sljedećih sedmica

Vlada Njemačka nije komentirala najavu posjete Angele Merkel SAD-u (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će američkog predsjednika Donalda Trumpa u Washingtonu sljedećih sedmica, navedeno je iz Bijele kuće.

Glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley nije dao precizan datum posjete njemačke kancelarke, a, kako je navedeno, detalji se još ugovaraju.

Njemački dnevnik Bild javlja da Merkel planira posjetiti Trumpa 27. aprila.

To bi bila njena druga posjeta Trumpu u Washingtonu, a prva od kada je položila zakletvu za četvrti mandat na mjestu kancelarke prošlog mjeseca.

Vlada Njemačke nije komentirala taj izvještaj.

Tenzije s Evropskom unijom

Zajednička konferencija za novinare Merkel i Trumpa nakon njene posjete u martu 2017. godine bila je na trenutke napeta i dvoje zvaničnika nije krilo razlike u vezi s pitanjima imigracije i slobodne trgovine.

Trumpova najava da će uvesti takse na uvoz čelika i aluminija izazvala je velike tenzije s Evropskom unijom, a posebno s Njemačkom.

Nakon intenzivnih pregovora, Bijela kuća je izuzela EU iz tih taksi do 1. maja, ali atmosfera je i dalje nategnuta.

U posljednje vrijeme Merkel i Trump tokom zajedničkih telefonskih razgovora pokazali su saglasnost kad je riječ o sankcijama prema Rusiji zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvotrukog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije početkom marta u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada