Prva izjava Julije Skripalj: Sve mi je pomalo zbunjujuće

Julija Skripalj i njen otac Sergej otrovani su na jugu Engleske prije mjesec (EPA)

Julija Skripalj dala je prvu izjavu za javnost nakon što je prošlog mjeseca otrovana zajedno sa svojim ocem, bivšim ruskim dvostrukim tajnim agentom Sergejem Skripaljem, kazavši da je “cijela epizoda pomalo zbunjujuća”, prenosi Reuters.

Skripalji su pronađeni otrovani na klupi u engleskom gradu Salisburyju 4. ožujka. Utvrđeno je da su otrovani nervnim otrovom, a Velika Britanija za slučaj okrivljuje Rusiju, što Moskva niječe.

“Probudila sam se prije više od tjedan i drago mi je što mogu reći da sam svakog dana sve jača. Zahvalna sam za interes za mene i za puno poruka s dobrim željama koje sam primila”, kazala je Julija Skripalj (33) u izjavi koju je objavila londonska policija.

“Sigurna sam da razumijete da je cijela epizoda pomalo zbunjujuća i nadam se da ćete poštivati moju privatnost i privatnost moje obitelji tijekom mojeg oporavka”, dodala je.

Telefonski razgovor sa sestričnom

Ruski mediji prethodno su prenijeli kako je Julija Skripalj u međuvremenu nazvala svoju sestričnu u Rusiju i rekla joj da se otac i ona oporavljaju te kako očekuje da će ubrzo biti puštena iz bolnice.

Ruska državna televizija objavila je kako je snimku telefonskog razgovora dobila od Julijine sestrične Viktorije Skripalj, ali i navela kako ne može jamčiti da je snimka autentična.

Nakon napada Skripalj i njegova kći bili su u kritičnom stanju, ali je bolnica u kojoj su na liječenju nedavno priopćila da je Juliji sve bolje. Britanski su mediji izvijestili, pozivajući se na izvore, da je ona “pri svijesti i razgovara”.

Državna televizija i agencija Interfax javljaju da je Julija Skripalj navodno nazvala Viktoriju u srijedu navečer i rekla joj: “Sve je dobro, sve se može riješiti. Svima je bolje, svi su živi.”

Na pitanje o zdravstvenom stanju oca Julija je, navodno, rekla: “Sve je dobro. On se sada odmara, spava. Zdravlje je dobro. Nitko nema problema koji se ne mogu riješiti. Uskoro ću izaći (iz bolnice).”

Viktorija Skripalj, Julijina sestrična i Sergejeva nećakinja, planira otputovati u Englesku te pokušati vratiti Juliju u Rusiju.

Potvrdila je da je zatražila britansku vizu, ali nije sigurna hoće li joj britanske vlasti dopustiti da vidi Juliju ili Sergeja.

“Trenutačno imam jedan cilj: odletjeti onamo i odvesti Juliju, barem Juliju”, kazala je Viktorija, dodajući da se Julija nikad nije bavila politikom.

“Sa Sergejem je puno složenije”, navela je.

Ambasador: ‘Moskva će prihvatiti rezultate, ali…’

Oglasio se i ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko, rekavši da će Moskva prihvatiti rezultate testova koje će provesti međunarodni inspektori za kemijsko oružje na uzorcima nervnog otrova korištenog u trovanju, ali samo ako postupak bude transparentan.

Jakovenko je rekao da Rusija želi znati koji su stručnjaci uključeni u provedbu analiza nervnog otrova kojim su napadnuti Sergej i Julija Skripalj.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja istražuje taj slučaj.

Veleposlanik Jakovenko naveo je i kako je sretan što se Julija Skripalj oporavlja.

“Stvarno sam sretan i nadam se da će se i Sergej Skripalj također oporaviti. Uvjeren sam da će se Julija jednoga dana vratiti u Moskvu”, rekao je veleposlanik.

Slučaj “Skripalj” izazvao je najveću krizu u odnosima između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Velika Britanija i saveznici protjerali su približno 130 ruskih diplomata, a Moskva je odgovorila na isti način.

Izvor: Agencije