Za dvije sedmice kreće prvo kino u Saudijskoj Arabiji

Rijad planira pokretanje između 30 i 40 kina u 15 saudijskih gradova tokom pet sljedećih godina (Reuters)
Rijad planira pokretanje između 30 i 40 kina u 15 saudijskih gradova tokom pet sljedećih godina (Reuters)

Prvo kino u Saudijskoj Arabiji bit će otvoren 18. aprila, navode saudijski mediji, dodajući da je u sljedećih pet godina planirano otvorenje 40 kina u 15 gradova Kraljevine.

Saudijska državna novinska agencija saopćila je da je Ministarstvo kulture i informisanja u srijedu izdalo prvu licencu za otvaranje kino-dvorane američkoj kompaniji AMC, najvećem kino-operateru na svijetu.

Resorni ministar Awwad Saleh al-Awwad rekao je da ta licenca omogućuje priliku za investiranje za velike kino-operatere, dodajući da je saudijsko tržište veliko i da je većina stanovnika Saudijske Arabije mlađa od 30 godina.

Državni mediji navode da je Javno tijelo za zabavu s američkom kompanijom potpisalo ugovor o pokretanju između 30 i 40 kina u 15 saudijskih gradova tokom pet sljedećih godina. Ugovorne strane očekuju otvaranje 50–100 kina u 25 saudijskih gradova do 2030. godine.

Bin Salman u SAD-u

Saudijska Arabija objavila je početkom marta prvi javni poziv za otvaranje kino-dvorana u toj zemlji nakon zabrane koja je trajala više od tri desetljeća.

Saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman boravi u zvaničnoj posjeti SAD-u od 20. marta, a nedavno se susreo s predsjednikom kompanije “Walt Disney” Robertom Igerom. Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima saradnje na poljima zabave i kinematografije.

Danas će u Los Angelesu biti upriličen saudijsko-američki samit o zabavi pod nazivom “Budućnost zabave u Kraljevini”, koji će okupiti zvaničnike i investitore na polju zabave.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO