Samit zaljevskih zemalja odgođen za septembar

Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika (AP)
Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika (AP)

Samit zaljevskih zemalja, koji je trebao biti održan početkom travnja u Washingtonu, odgođen je do rujna, potvrdilo je nekoliko dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država.

Prema agenciji Reuters, odluka je donesena zbog previše obaveza i zauzetog rasporeda američkog predsjednika Donalda Trumpa te činjenice da državni tajnik još nije službeno imenovan.

Na tu dužnost uskoro bi trebao doći Mike Pompeo.

Neimenovani američki dužnosnici tvrde i kako Washington još nije smislio način na koji bi okončao zaljevsku krizu.

Čelnici Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata trebali su se sastati 1. travnja prvi put otkad su prošle godine četiri arapske države nametnule sankcije Dohi.

Sastanak nakon ramazana

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat optužuju Katar za podupiranje terorizma i savezništvo s Iranom.

Katar opovrgava takve tvrdnje.

Jedan američki dužnosnik izjavio je da postoji opći konsenzus da bi bilo bolje odgoditi samit nakon ramazana, odnosno nakon sredine lipnja, prema Reutersu.

Isti izvor dodaje kako se o summitu razgovaralo i tokom nedavnog posjeta saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana Washingtonu.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a izjavila je kako je Trump predan rješavanju zaljevske krize.

Razgovori Trumpa i katarskog emira

U međuvremenu su katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani i Trump razgovarali telefonom.

Dvojica čelnika razgovarali su o strateškim odnosima Katara i SAD-a, uključujući zajedničke napore dviju zemalja u borbi protiv ekstremizma i terorizma, izvijestila je katarska novinska agencija QNA.

U priopćenju, objavljenom nakon razgovora, Bijela kuća je navela da su se Trump i katarski emir usuglasili o važnosti regionalnog jedinstva u rješavanju sigurnosnih prijetnji.

“Čelnici su razgovarali i o ponašanju Irana i prijetnji koju predstavlja regionalnoj stabilnosti”, navodi se u priopćenju.

Prema Bijeloj kući, Trump se zahvalio Al Thaniju na predanosti borbi protiv financiranja terorizma i ekstremizma.

Trump je razgovarao i sa saudijskim kraljem Salmanom i istaknuo važnost rješavanja zaljevske krize kako bi se obnovilo jedinstvo Vijeća za zaljevsku suradnju (GCC) i ostvarila sigurnost ljudi u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO