Nariškin: Vraćaju se vremena Hladnog rata

Sergej Nariškin: Moguće je govoriti o povratku mračnih vremena Hladnog rata (EPA)

Čelnik ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin izjavio je da su akcije SAD-a prema Rusiji omogućile tvrdnje o povratku vremenima Hladnog rata.

“Washington je postao opsjednut borbom protiv nepostojeće, takozvane ruske prijetnje. To je poprimilo takav obim i ima tako apsurdne karakteristike da je moguće govoriti o povratku mračnih vremena Hladnog rata”, rekao je on na sigurnosnoj konferenciji u Moskvi, prenosi Reuters.

I generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je nedavno da su odnosi Rusije i SAD-a pogoršani do situacije slične “onoj u kojoj smo živjeli tokom Hladnog rata”.

‘Uspostavimo mehanizam komunikacije’

On je pozvao Washington i Moskvu da ponovo uspostave liniju komunikacije, s ciljem sprečavanja bilo kakve pojave napetosti.

“Tokom Hladnog rata postojao je mehanizam komunikacije i kontrole da bi se spriječili incidenti, da bi se osiguralo da stvari ne izmaknu kontroli kada tenzije skoče. Takvi mehanizmi su nestali”, rekao je Guterres i dodao da vjeruje da su “ti mehanizmi opet neophodni”.

Izvor: Agencije