Miler: Trump za sada nije meta krivičnog gonjenja

Robert Mueller je ponovo iznio potrebu da sasluša Donalda Trumpa (Arhiva)

Robert Mueller, američki specijalni savjetnik zadužen za istragu o navodnoj koordinaciji Rusije i predizborne kampanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, saopćio je Trumpovim advokatima da nastavlja istraživati i njega, ali da ga za sada ne vidi kao metu krivičnog gonjenja.

Kako prenosi Washington Post, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s temom, Mueller je to poručio Trumpovim advokatima prošlog mjeseca.

U okviru privatnih pregovora o mogućem saslušanju predsjednika početkom marta, Mueller je Trumpa opisao kao subjekat u njegovoj istrazi.

Tužiteljstvo nekoga vidi kao subjekt onda kada je osoba umiješana u slučaj koji se istražuje, ali nema dovoljno dokaza da se protiv nje podigne optužnica.

Mueller je ponovo iznio potrebu da sasluša Trumpa, kako bi shvatio da li je on imao namjeru spriječiti istragu o Rusiji, te da zaokruži taj dio svoje istrage, naveli su izvori.

Trump: Ovo je lov na vještice

Prema navodima dvije osobe koje su upoznate s temom razgovora, specijalni savjetnik je Trumpovim advokatima također rekao da priprema izvještaj o predsjednikovim djelima dok je bio u kabinetu i o mogućem ometanju pravde.

Trump i neki njegovi savjetnici “uhvatili su se” za Muellerove riječi kao da one predstavljaju garanciju da je rizik da Trump bude krivično gonjen nizak, navodi Washington Post.

Trump osuđuje tu istragu usmjerenu protiv njega kao “lov na vještice”.

Moskva odbacuje ikakvu umiješanost ruskih vlasti u američku izbornu kampanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Istraga o navodnom miješanju Kremlja u američke predsjedničke izbore 2016. trenutno je usmjerena na poslovne interese Donalda Trumpa. Specijalni savjetnik Robert Mueller poslao je sudski poziv Trumpovoj korporaciji, zahtijevajući da se istražiocima preda tražena dokumentacija. Više u priči Patty Culhane. 

Published On 16 Mar 2018

Republikanski senatori upozorili su američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne otpušta posebnog savjetnika Roberta Muellera. Tvrde da mu treba dopustiti da završi istragu o navodnom ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. U nekoliko objava na Twitteru tokom vikenda, Trump je optužio čelnike FBI-a za laži, korupciju i curenje informacija.

Published On 19 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO