Erdogan, Putin i Rouhani za suverenitet Sirije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je domaćin trilateralnog summita o sirijskoj krizi, kojem prisustvuju i njegove kolege, predsjednici Rusije i Irana – Vladimir Putin i Hassan Ruohani.

Summit u Ankari održan je u vrijeme dok se na terenu događaju značajne promjene u sedmogodišnjem građanskom ratu.

U zajedničkom priopćenju, objavljenom nakon sastanka, navedeno je da se tri zemlje zalažu za oživljavanje političkog procesa u Siriji u skladu s ranijim rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Trojica predsjednika protive se bilo kakvim seperatističkim agendama ili projektima koji bi narušili suverenitet Sirije. Od međunarodne zajednice traže da poveća humanitarnu pomoć i olakša njenu dostavu. Kažu i da će nastaviti suradnju sa ciljem postizanja potpunog prekida vatre u Siriji.

U izjavama nakon susreta Erdogan je potvrdio kako je sa sugovornicima obavio konzultacije i odredio korake za koje trojica lidera vjeruju da će biti vodilja u budućnosti.

“Nećemo stati dok se ne uspostavi sigurnost u svim regijama pod kontrolom Stranka demokratske unije / Jedinice narodne zaštite (PYD/YPG), uključujući i Manbij”, rekao je Erdogan.

Priznati cjelovitost Sirije

“Složili smo se da će budućnost Sirije biti teška, ali i da imamo jasan put za spas te zemlje od terorističkih skupina. Mi, kao države jamci, radimo na tome da postignemo rješenje. Velika odgovornost je i na međunarodnoj zajednici. Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži naše napore u vraćanju reda i sigurnosti u Siriju”, poručio je Erdogan.

Putin je istaknuo kako su “Turska, Rusija i Iran na strani zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije”, a Rouhani navodi kako tri države traže da “svi priznaju cjelovitost Sirije”.

“Ključno je ovo povezati s rezultatima Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju, koji ni danas nema alternativu. S turskim i iranskim kolegom sam razgovarao o ubrzavanju realizacije koraka dogovorenih u Sočiju, prije svega da se formira ustavna komisija pod pokroviteljstvom UN-a i to u okviru u kojem bi Sirijci mogli nezavisno odrediti glavne odrednice državne strukture nove Sirije”, rekao je Putin.

Iz iranske perspektive, ukazao je Rouhani, vojno rješenje nije opcija za Siriju nego sukob mora biti riješen na politički način.

“Moramo svi pomoći da se rat zaustavi i realizira mirno rješenje. Svim sirijskim izbjeglicama se mora omogućiti povratak kućama. Humanitarna situacija je katastrofalna u Siriji. Moramo svi pomoći da se Sirijci počnu osjećati sigurno nakon dugo vremena. Naglašavamo da sirijski terijtorijalni integritet, suverenitet, jedinstvo i nezavisnost moraju biti postavljeni kao visok prioritet”, smatra Rouhani.

Odvojeni razgovori

Prethodno se Erdogan sastao s Rouhanijem i Putinom u odvojenim razgovorima.

Tri zemlje zajedno rade kako bi pokušale smanjiti nasilje u Siriji unatoč tome što podupiru suprotne strane u ratu, prenosi Reuters.

Rusija i Iran pružaju snažnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, dok Turska podupire pobunjenike koji se bore protiv Assada.

Rouhani je izjavio prije odlaska iz Irana da strane sile koje djeluju u Siriji bez odobrenja vlade u Damasku trebaju otići, misleći pritom na Tursku i Sjedinjene Američke Države.

“Iran vjeruje da je prisustvo stranih sila u Siriji bez odobrenja sirijske vlade ilegalna i mora se zaustaviti”, rekao je Rouhani, a prenijela iranska televizija.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da želi izvesti američke snage iz Sirije, ali nije precizirao kada. 

Dogovori tri sile

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je dočekan u Ankari uz najviše državne počasti, a nakon njega je stigao i predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Putina je dočekao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a iranskog predsjednika dočekao je ministar obrane Nurettin Canikli.

Iran i Rusija, koji podržavaju Vladu Sirije u ovom sukobu, i Turska, koja podržava snage umjerene opozicije, blisko surađuju kroz seriju pregovora od prošle godine, u pokušaju da pronađu rješenje sirijskog konflikta.

Tri sile dogovorile su brojne zone deeskalacije, kao rezultat višestrukih pregovora tokom 2017. godine.

Razgovori su vođeni u ruskom gradu Sočiju i kazahstanskoj prijestolnici Astani, podsjeća Umut Uras, novinar Al Jazeere u autorskom tekstu za Al Jazeeru English.

Snažne ekonomske veze

Agencija Associated Press ranije je ocijenila da se veze između Rusije i Turske produbljuju više nego ikad, u trenutku kad Moskva srlja u diplomatski procjep velikih razmjera zbog skandala s otrovanim kontrašpijunom, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofenzive na Kurde u Siriji.

“Turska i Rusija ostavile su po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze”, navodi se u analizi, uz podsjećanje da su dvije strane krajem prošle godine postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sustava raketne obrane dugog dometa S-400, “koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO-u”.

Osim nuklearne elektrane, ukazuje američka agencija, dvije zemlje grade i plinovod Turski tok, kojim će se ruski plin dopremati do Turske.

“Ankara i Moskva surađuju usprkos svojim stavovima o suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu – Moskva je na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Turska podržava Assadove neprijatelje od početka sirijskog rata prije sedam godina”, zaključuje američka agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO