Britansko ministarstvo: Nismo tvrdili da je ‘Novičok’ stigao iz Rusije

Moskva je zatražila vanredni sastanak Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu zbog ovog slučaja (EPA)
Moskva je zatražila vanredni sastanak Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu zbog ovog slučaja (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije negiralo je da je tvrdilo da je nervni agens “Novičok”, korišten za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, potekao direktno iz Rusije.

“Naši stručnjaci precizno su identifikovali nervni agens ‘Novičok’. Nije naša odgovornost i nikad nije ni bila da potvrđujemo porijeklo agensa”, objavio je Foreign Office na svom Twitter-nalogu.

U sljedećem tvitu Foreign Office naveo je da je procjena vlade od samog početka bila jasna, kao i da je hemijska analiza ključni dio te procjene.

Vlada Velike Britanije optužila je Moskvu da stoji iza hemijskog napada na špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku, koji su otrovani 4. marta u južnoj Engleskoj.

S druge strane, Rusija je za to trovanje optužila britanske i američke tajne službe i pozvala Zapad na dijalog kako bi se izbjegla nova Kubanska kriza.

Moskva je zatražila vanredni sastanak Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu u srijedu zbog tog slučaja.

Britanska delegacija u OPCW-u odbacila je, međutim, ruski prijedlog za zajedničku britansko-rusku istragu o trovanju bivšeg ruskog špijuna.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji tvrdi da je riječ o “protivruskoj kampanji”, izrazio je nadu da će taj sastanak napokon okončati tu aferu koja je izazvala najveći diplomatski sukob Istoka i Zapada od Hladnog rata.

‘Novičok’, vojni nervni otrovi

“To je diverzijska taktika, napravljena da se novim dezinformacijama izbjegnu pitanja na koja ruske vlasti moraju odgovoriti”, navedeno je na Twitter-nalogu britanske delegacije, koja je prijedlog nazvala “perverznim”.

Rusija tvrdi da nije kriva za to trovanje i ističe nalaz britanske laboratorije koja je analizirala upotrijebljeni nervni agens i zaključio da ne postoje dokazi da potječe iz Rusije.

Laboratorija je potvrdila da je riječ o “Novičoku”, vojnom nervnom otrovu koji se, navodno, proizvodio u sovjetskim laboratorijama.

Istakao je, također, da su za njegovu proizvodnju potrebne “jako složene metode”, kojima može raspolagati samo “državni akter”.

Velika Britanija zatražila je od OPCW-a da provjeri njenu analizu.

Putin tvrdi, međutim, da se supstanca kojom su otrovani Skripalj i njegova kćerka Julija u Salisburyju u Engleskoj može proizvesti “u 20-ak zemalja svijeta”.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) i dalje se nalaze u bolnici.

Julija više nije u kritičnom stanju, dok je on stabilno.

Strah od nove Kubanske krize

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU, osuđen je u Moskvi 2006. zbog izdaje na 13 godina zatvora, a azil u Velikoj Britaniji dobio je nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010. godine.

Direktor ruske tajne službe SVR Sergej Nariškin rekao je u srijedu da su slučaj “Skripalj” “očito fabrikovale tajne službe Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država”.

Pozvao je da se ne pribjegava sili u međunarodnim odnosima kako situacija ne bi eskalirala do nove Kubanske raketne krize, u kojoj su 1962. godine SAD i Rusija bili na rubu nuklearnog sukoba.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u ponedjeljak da bi slučaj “mogao biti u interesu britanske vlade” kako bi skrenula pažnju s Brexita među svojim stanovnicima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO