Bin Salman: Podržavali smo Muslimansku braću na zahtjev SAD-a

Bin Salman je naglasio da ne postoje nikakve 'vjerske primjedbe' na postojanje izraelske države (EPA)
Bin Salman je naglasio da ne postoje nikakve 'vjerske primjedbe' na postojanje izraelske države (EPA)

Saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman još je jednom oštro napao Muslimansku braću i optužio ih za atentat na njegovog strica Faisala bin Abdulaziza. U intervjuu za časopis The Atlantic Bin Salman je rekao da je njegov stric, kralj Faisal, položio život zbog pokušaja suprotstavljanja Muslimanskoj braći.

Važno je napomenuti da je kralja Faisala hicima iz pištolja ubio sin njegovog polubrata, princ Faisal bin Musa'ed bin Abdulaziz 1975. godine.

Saudijski prestolonasljednik je otkrio da je njegova zemlja podržavala Muslimansku braću tokom Hladnog rata na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država.

Bez ‘vjerske primjedbe’ na Izrael

Osim napada na Muslimansku braću, intervju sadrži zanimljive stavove vezane za arapsko-izraelski sukob. Bin Salman je naglasio da ne postoje nikakve “vjerske primjedbe” na postojanje izraelske države.

Istakao je da jevrejski narod ima pravo živjeti na svojoj “zemlji”, kao što to pravo ima i palestinski narod. Takav stav rijetko se može čuti od nekoga ko dolazi iz Saudijske Arabije, koja zvanično ne priznaje osnivanje Izraela.

Bin Salman je izrazio spremnost da dijeli zajedničke interese s Izraelom. Izjavio je: “Ako se uspostavi mir, pojavit će se mnogi zajednički interesi između Izraela i zemalja GCC-a, kao i nekih drugih zemalja, poput Egipta i Jordana.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO