Južna Koreja počinje uklanjati propagandne zvučnike s granice

Pop-muzika i političke poruke učinkovito su sredstvo psihološkog rata (EPA)
Pop-muzika i političke poruke učinkovito su sredstvo psihološkog rata (EPA)

Južna Koreja, nakon pozitivnog samita sa Sjevernom Korejom prošle sedmice, najavila je da u utorak planira početi uklanjati sistem razglasa koji je koristila za emitovanje svoje propagande duž granice.

Radovi na uklanjanju trebali bi početi u utorak, najavilo je Ministarstvo odbrane, što bi trebalo dodatno ublažiti napetosti. Južna Koreja već je ranije prošle sedmice prestala emitovati poruke protiv Sjeverne Koreje.

Seul je moćne zvučnike za slanje poruka preko granice počeo koristiti 1963. godine, prema novinskoj agenciji Yonhap. U januaru 2016, nakon nuklearnog testa Sjeverne Koreje, Seul je prekinuo privremenu pauzu u emitovanju.

Psihološka sredstva ratovanja

Tada je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye ocijenila da su pop-muzika i političke poruke učinkovito sredstvo psihološkog rata.

Izvještaji su tada govorili da je sistem razglasa postavljen na 11 tačaka duž 240 kilometara granične zone između Koreja.

Južnokorejski mediji izvijestili su i da je Sjeverna Koreja smanjila propagandu na granici nakon prošlosedmičnog samita.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO