Vođa Husa ismijava Bin Salmana zbog Jemena

Napadi Husa na aerodrome u Saudijskoj Arabiji u posljednje vrijeme postaju sve češći

 (Reuters)
Napadi Husa na aerodrome u Saudijskoj Arabiji u posljednje vrijeme postaju sve češći (Reuters)

Predsjednik tzv. Vrhovnog političkog vijeća pri pokretu Husi, Salih al-Samad, cinično se osvrnuo na nedavnu izjavu saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana da arapska koalicija nastoji okončati rat u Jemenu tako što pokušava unijeti razdor u redove milicija Husa.

“Ako Bin Salman smatra da će ostvariti pobjedu putem raskola, onda očekuje nemoguće”, rekao je Al-Samad na sastanku s vojnim zvaničnicima u ponedjeljak. On je dodao da se ne smije oslanjati na takav scenarij i da mora tragati za drugim rješenjima ako želi pobijediti.

Zaključio je da je nešto takvo potpuno nemoguće.

Vođa Husa govorio je i o velikoj eskalaciji vojnih aktivnosti arapskog saveza tokom posljednjih nekoliko dana, nakon okončanja sedmodnevne posjete izaslanika UN-a Sani.

Također je rekao da se Husi moraju pripremiti za novu fazu eskalacija, ističući da koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom otvara nove frontove u zapadnim i centralnim dijelovima Jemena.

Vojni pritisak na Huse

Saudijski prestolonasljednik tokom posjete SAD-u u intervjuu za list The New York Times izjavio je da arapska koalicija nastoji okončati rat u Jemenu kroz političke procese i iniciranje podjela u redovima Husa, kao i vršenjem vojnog pritiska na taj pokret.

Posljednje napade Husa na Saudijsku Arabiju prestolonasljednik je opisao kao “posljednji očajnički pokušaj”, koji samo odražava njihovu slabost.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO