Poznatog voditelja ‘sramota’ što je Izraelac

Meidanova objava je naljutila zvaničnike izraelske vojske, a komandant vojne radiostanice Shimon Elkabetz suspendirao je Meidana i njegovu emisiju (Facebook)
Meidanova objava je naljutila zvaničnike izraelske vojske, a komandant vojne radiostanice Shimon Elkabetz suspendirao je Meidana i njegovu emisiju (Facebook)

Poznati voditelj radiostanice izraelske vojske kazao je kako ga je “sramota” što je državljanin Izraela nakon ubijanja najmanje 18 Palestinaca iz snajpera kod granice s Pojasom Gaze, palestinskom teritorijom pod opsadom.

“Danas me je sramota što sam Izraelac”, napisao je Kobi Meidan na svojoj Facebook stranici, objavio je izraelski dnevni list Haaretz u ponedjeljak.

 

Meidanova objava je naljutila zvaničnike izraelske vojske, a komandant vojne radiostanice Shimon Elkabetz suspendirao je Meidana i njegovu emisiju.

Najmanje 18 Palestinaca je ubijeno kada su izraelske snage počele pucati na palestinske skupove kojima su tražili povratak izbjeglica.

To se dešavalo kod granice s Gazom u petak.

Kulminacija demonstracija 15. maja

Više od 1.500 Palestinaca je, također, ranjeno snajperskom vatrom tokom demonstracija, navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Nasilni izraelski odgovor na palestinske proteste izazvao je svjetske kritike, a generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je nezavisnu i transparentnu istragu ubistava na granici s Gazom.

Skupovi u petak bili su početak šestosedmičnih demonstracija, koje će kulminirati 15. maja, dan koji Palestinci nazivaju Nakba, odnosno katastrofa – dan kada je stvoren Izrael.

Demonstranti zahtijevaju da se omogući povratak palestinskim izbjeglicama u gradove i sela iz kojih su njihove porodice pobjegle ili bile protjerane kada je stvorena država Izrael 1948. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO