Gruško: Protjerivanjem Rusa NATO sebi pucao u noge

Britanski mediji su ranije prenijeli da je Evgenij Bužinski, general u penziji, rekao da bi posljedice napada mogle da izazovu 'najnoviji rat u historiji čovječanstva' (Arhiva)
Britanski mediji su ranije prenijeli da je Evgenij Bužinski, general u penziji, rekao da bi posljedice napada mogle da izazovu 'najnoviji rat u historiji čovječanstva' (Arhiva)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da je sastanak Vijeća Rusije i NATO-a nemoguće sazvati nakon protjerivanja ruskih diplomata iz Alijanse, istakavši da je “protjerivanjem ruskih diplomata NATO sebi pucao u noge”.

“Zadavši udarac službi nadležnoj za pružanje tačnih informacija o tome šta se događa u Alijansi, NATO prije kažnjava sebe nego nas. Na kraju krajeva, ako ne žele dijalog, dijaloga neće biti, jer svi znaju da je za tango potrebno dvoje. U tom slučaju, Alijansa će naškoditi sopstvenoj sigurnosti”, rekao je Gruško novinarima, prenosi Tass.

Visoki ruski diplomata je istakao da je to u suprotnosti s mnogobrojnim saopćenjima koje izdaju generalni sekretar NATO-a i drugi zvaničnici tvrdeći da je NATO zainteresiran za održavanje političkog dijaloga i pozivajući na novi sastanak Vijeća Rusije i NATO-a.

Odgovor na prijetnju 

Kako je Gruškov zaključio, nemoguće je sazvati sastanak pod sadašnjim okolnostima.

Britanija traži “srazmjeran način” da odgovori na prijetnju koju predstavlja Rusija, izjavio je u utorak glasnogovornik britanske premijerke Therese May, nakon što je penzionisani zvaničnik ruske vojske rekao da bi trovanje bivšeg kontrašpijuna moglo da pokrene novi svjetski rat.

“Moramo da odgovorimo na proporcionalan način na ovakvo agresivno ponašanje sa ruske strane, i to i činimo”, rekao je glasnogovornik premijerke, u odgovoru na pitanje da li postoji realan rizik od izazivanja rata, prenosi Reuters.

Britanski mediji su ranije prenijeli da je Evgenij Bužinski, general u penziji, rekao da bi posljedice napada mogle da izazovu “najnoviji rat u historiji čovječanstva”.

Više zemalja Evropske unije i NATO-a odlučilo je da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom, koja je prva protjerala 23 ruskih diplomata optuživši Rusiju za napad nervnim agensom na bivšeg kontrašpijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku, dok Rusija to poriče.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO