Zarif: Djelovanje SAD-a vodi eskalaciji sukoba

Međunarodna zajednica je shvatila da vojno rešenje samo produžava patnje sirijskog naroda, kaže Zarif (EPA)
Međunarodna zajednica je shvatila da vojno rešenje samo produžava patnje sirijskog naroda, kaže Zarif (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u Moskvi da djelovanje Sjedinjenih Američkih Država u Siriji vodi eskalaciji napetosti i predstavlja veliku opasnost za političku nezavisnost i cjelovitost te zemlje, prenio je TASS.

“Smatramo da strana intervencija u Siriji vodi samo ka dodatnoj eskalaciji napetosti. Smatramo da djelovanje SAD-a u Siriji, koje je dovelo do dodatne eskalacije i etničkih tenzija, predstavlja opasnost za regionalni poredak vezano za političku nezavisnost i jedinstvo Sirije”, rekao je Zarif na sastanku o Siriji sa kolegama iz Rusije i Turske, Sergejom Lavrovom i Mevlutom Cavusogluom.

Govoreći o istrazi o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, Zarif je rekao da ona “mora biti nepristrasna”. “Ona može baciti svjetlo na veoma komplicirano pitanje”, naveo je iranski ministar i dodao da je Iran “uvijek osuđivao upotrebu hemijskog oružja, nezavisno od toga ko je žrtva a ko krivac”.

Produžavanje patnje

Šef iranske diplomatije je ocijenio da je “međunarodna zajednica shvatila da vojno rešenje samo produžava patnje sirijskog naroda”, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, format pregovora u Astani i Sočiju je “najveća garancija uspjeha Ujedinjenih naroda i ženevskog procesa”.

“Za sve nas je veoma važno da se prizna značaj učešća u tom poslu i da se radi svoj dio da bi se došlo do političkog rješenja. Ne treba da bude konkurencije među raznim formatima pregovora, i mi moramo da ubrzamo proces”, rekao je Zarif.

On je rekao da je već postignut ozbiljan napredak u takozvanim “sigurnim zonama” i izrazio nadu da će humanitarna pomoć uskoro moći da stigne do svih Sirijaca kojima je potrebna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO