Telegraph: Trump zaslužuje Nobeolovu nagradu za mir

U američkoj javnosti pokrenuta je rasprava o mentalnim sposobnostima američkog predsjednika nakon objavljivanja kontroverzne knjige (EPA)
U američkoj javnosti pokrenuta je rasprava o mentalnim sposobnostima američkog predsjednika nakon objavljivanja kontroverzne knjige (EPA)

Britanski Telegraph piše da bi američkom predsedniku Donaldu Trumpu trebalo dodeliti Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u pomirenju Severne i Južne Koreje, ali veruje da se to neće dogoditi.

Odbor za dodelu Nobelove nagrade ima svojevrstan fetiš da dodeljuje nagradu za mir političarima levog centra, nezavisno o njihovim zaslugama, ukazuje list i otvara pitranje hoće li se Nobelov komitet osloboditi te “ideološke kape”.

Telegraph podseća da je Barack Obama 2009. dobio nagradu za mir, iako na mestu predsednika SAD-a nije bio ni godinu dana, a u to vreme je “postigao doslovno ništa za mir u tom periodu”, ali bio je simbol nade za leve centriste u celom svetu koji nisu mogli zamisliti anarhiju koja će se dogoditi u Libiji ili beskrajne ratove koji će se voditi dronovima.

Pre njega, podseća britanski list, Nobela za mir su dobili i Jimmy Carter (2002.), američki predsednik od 1977. do 1981. godine, koji se kasnije, bez velikih rezultata, bar angažovao u desetinama mirovnih inicijativa, te Al Gor (2005.), potpredsednik SAD u vreme mandata Billa Clintona (1993.-2001.), za politiku vezanu za klimatske promene.

Ove bi godine, pišu, nagrada trebala da ode americkom lideru koji je to napokon zaslužio – Donaldu Trumpu.

Razlike između Obame i Trumpa

Britanski list poredi Trumpa i Obamu.

Predsednik Tuamp je sve što Obama nije bio. On je više čovek desnice nego levice. Drzak je i intenzivno prezren od većine u svetu, posebno elita, navodi list.

Obama je bio voljen, koliko je Trump prezren. Ipak, jedina stvar koja bi trebalo da bude bitna je ono što je Trump postigao, kao suprotnost onome što Obama nije, piše Telegraph.

Dodaju da će, ako Trump uspe dogovoriti kraj nuklearnim provokacijama severnokorejskog diktatora Kim Jong-una, razrešiti jednu od najopasnijih kriza s kojima se svet trenutno suočava.

U tekstu pisanom pre samita Severne i Južne Koreje, list piše da Trump ima šansu čak da pomogne da se donese nenasilni kraj rata koji službeno traje 67 godina.

Telegraph piše da je prvi američki predsednik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1906. bio Theodore Roosevelt – za posredovanje u ratu izmedu Rusije i Japana, a da bi ono što bi Trump mogao postići na Korejskom poluostvu moglo biti mnogo veći diplomatski trijumf.

Prijetnjom nasiljem do mira

I to čak i ako se ne realizuje maksimalan Trampov cilj o demilitarizaciji Severne Koreje.

To bi svakako trebalo biti dovoljno dobro za Nobelov odbor, ali razlika između Trumpa i Obame sugeriše da možda neće biti.

Obama je došao na poziciju moći obećavajući da će se zauzimati za mir na način na koji to radi levi centar, kroz poniznost i razumevanje.

Trump je, piše list, koristio oštru retoriku i pretio nasiljem kako bi promenio postojeće stanje u Severnoj Koreji. Taj metod nije popularan, ali je urodio plodom, zaključuje Telegraph.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO