Kim Jong-un vratio se u Sjevernu Koreju nakon historijskog samita

Samit je bio gotovo nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci (EPA)
Samit je bio gotovo nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un vratio se u Sjevernu Koreju nakon samita s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom tokom kojeg su dvojica zvaničnika obećala da će ukloniti nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, ali nisu precizirala konkretne nove mjere, javlja AP.

Na svečanoj ceremoniji odlaska u pograničnom selu Panmunjom Kim i Moon čvrsto su stisnuli ruku jedan drugome, a potom je Kim ušao u crnu limuzinu, koja ga je vratila u Sjevernu Koreju.

Kim je prethodno rekao da su ga “obuzele emocije” kad je prekoračio betonski prag koji predstavlja granicu između dvije Koreje.

AP navodi da je samit bio gotovo nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci nakon godine u kojoj su dvije Koreje naizgled bile na ivici rata.

Deklaracija o denuklearizaciji

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in potpisali su ranije danas deklaraciju kojom su dogovorili rad na “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, prenosi Reuters.

Sjeverna i Južna Koreja također su se dogovorile da južnokorejski predsjednik Moon Jae-in najesen posjeti Pjongjang.

To je dogovoreno nakon historijskog samita čelnika dvije Koreje u pograničnom selu Panmunjom.

Izvor: Agencije


Povezane

Lideri Sjeverne i Južne Koreje potpisali su historijsku deklaraciju kojom se obavezuju da će raditi na povezivanju i ujedinjenju dviju država. Bit će uspostavljen i poseban kanal komunikacije, a Sjever i Jug bi do kraja ove godine trebali i službeno proglasiti kraj rata i raditi na potpunoj denuklearizaciji poluotoka.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO