UNHCR traži 5,6 milijardi dolara za sirijske izbjeglice

Gotovo 5,5 miliona Sirijaca žive kao izbjeglice u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj (Arhiva)
Gotovo 5,5 miliona Sirijaca žive kao izbjeglice u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj (Arhiva)

Civili više ne mogu da pobjeći od sukoba i bombardiranja u Siriji jer su granice strogo kontrolirane, a susjedne zemlje su prepune izbjeglica, izjavio je visoki komesar UN-a za izbeglice Filippo Grandi.

On se nada da će sakupiti 5,6 milijardi američkih dolara od međunarodnih donatora za hitnu humanitarnu pomoć sirijskim izbjeglicama ove godine, ali napominje da taj novac nije namijenjen samoj Siriji, već zemljama koje pružaju utočište sirijskim izbjeglicama kao što su Jordan, Irak, Egipat i Liban, prenosi Reuters.

Grandi upozorava i na novu katastrofu ukoliko sirijski grad Idlib, koji je pod kontrolom pobunjenika, postane naredna meta sirijske vojske.

“Ta zemlja postaje klopka, na pojedinim mjesta klopka smrti za civile”, rekao je komesar UN-a britanskoj agenciji na donatorskoj konferenciji za Siriju.

Prema njegovim riječima, riječ je o jednom od najgorih stradanja u modernoj historiji.

Zone pod opsadom

Gotovo 5,5 miliona Sirijaca žive kao izbjeglice u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj, a sada čine oko četvrtinu libanskog stanovništva.

Još 6,1 milion stanovnika i dalje se nalazi u Siriji, ali su prinuđeni da napuste svoje domove.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je više od 400.000civila zaglavljeno u zonama pod opsadom širom Sirije.

Ta brojka bi, navodi Reuters, mogla i da drastično poraste jer dva miliona ljudi živi u regiji sjeveroistočnog Idliba, najnaseljenijem području Sirije, koje je rukama pobunjenika koji se bore protiv vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Damasku.

Međutim, Grandi i druge humantiarne agencije upozoravaju da sirijske izbjeglice više neće imati kuda da pobjegnu jer je turska južna granica sa Sirijom kod Gazijantepa pod strogom kontrolom, te da se tamo uglavnom propuštaju konvoji s humanitarnom pomoći do Idliba, ali se izbjeglice vraćaju i potiskuju dublje ka Siriji.

“Mislim da ćemo izgubiti ne samo jednu generaciju, već čitavu populaciju”, zaključio je Grandi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO