SAD ne želi nove pregovore o iranskom sporazumu

Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne traže nove pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu nego se nadaju da će ostati njegov sastavni dio kako bi dopunile njegove nedostatke dodatnim sporazumima, izjavio je izaslanik SAD-a za neširenje nuklearnog oružja Christopher Ford.

“Nije nam cilj pokretati nove pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu niti mijenjati njegove uvjete”, rekao je on novinarima na marginama konferencije o neširenju nuklearnog oružja koja se održava u Ženevi.

“Tražimo dodatni sporazum, koji bi mu na neki način dodao sloj dodatnih propisa, restrikcija, uvjeta, parametara, kako god to želite nazvati, a koji će nam omogućiti da što efikasnije odgovorimo na te izazove.”

Snažnije mjere

Američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron obavezali su se da će primijeniti snažnije mjere prema Iranu, no Trump nije želio obećati da će SAD “ostati” u nuklearnom sporazumu iz 2015. te je zaprijetio Teheranu odmazdom u slučaju da ponovo pokrene svoj nuklearni program.

Macron je rekao da je s Trumpom razgovarao o “novom dogovoru”, po kojem bi SAD i Evropa blokirali bilo kakvu iransku nuklearnu aktivnost do 2025. i dalje, te se angažovale na iranskom balističkom programu i postavile uvjete za političko rješenje kako bi suzbili Iran u Jemenu, Siriji, Iraku i Libanu.

Rusija i Iran ranije u srijedu odlučno su odbacili mogućnost novog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, osudivši prijedloge Macrona i Trumpa, koji su objavili namjeru da zajednički rade na novom dokumentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO