Ranjeni palestinski novinar podlegao ranama

Zdravstveni zvaničnici saopćili su da je metak prošao sa strane kroz Abu Hassanovo pancirno odijelo (Reuters)
Zdravstveni zvaničnici saopćili su da je metak prošao sa strane kroz Abu Hassanovo pancirno odijelo (Reuters)

Palestinski novinar koga su pogodile izraelske snage dok je izvještavao o protestu duž granice Izraela i Pojasa Gaze prije skoro dvije sedmice u srijedu je podlegao ranama, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Ahmed Abu Hussein (24) radio je za radio stanicu Al-Shaab iz Gaze i nosio je pancirno odijelo s oznakom “Press” tokom protesta od 13. aprila, saopćili su svjedoci.

Fotografije Abu Husseina kako leži ranjen u pancirnom odijelu pojavile su se na društvenim mrežama.

On je drugi novinar ubijen u izraelskoj vatri od početka redovnih sedmičnih protesta petkom, koji su počeli 30. marta, na kojima se traži pravo na povratak palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka na teritoriju koja sada čini Izrael.

Preminuo u bolnici

Zdravstveni zvaničnici saopćili su da je metak prošao sa strane kroz Abu Hassanovo pancirno odijelo.

On je izmješten iz Gaze u bolnicu u na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i prebačen u bolnicu u Izraelu, gdje je i preminuo.

Njegovom pogibijom je broj Palestinaca ubijenih u protestima u blizini granice porastao na 38.

Izraelska vojna glasnogovornica nije odmah komentirala Abu Husseinovu smrt, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Još dvoje Palestinaca podleglo je povredama zadobijenim u jučerašnjim prosvjedima u Pojasu Gaze. Među žrtvama je i jedan palestinski novinar koji je izvještavao sa demonstracija. Od 30. marta, odnosno početka protestnih okupljanja duž granice Pojasa Gaze, ubijeno je više od 30 Palestinaca, a povrijeđeno ih je nekoliko hiljada.

Palestinci obilježavaju Dan zarobljenika, u znak solidarnosti s hiljadama osoba koje borave u izraelskim zatvorima. Više od 6.500 Palestinaca, uključujući 350 djece i više od 60 žena, nalaze se u izraelskim zatvorima. Kako navode organizacije za ljudska prava, 1.800 zatvorenika treba medicinsku pomoć. 700 ih pati od ozbiljnih i hroničnih bolesti. Otkako je Izrael započeo […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO