Izraelskom oficiru devet mjeseci zatvora za ubistvo maloljetnog Palestinca

Sud u Jerusalemu izrekao je i novčanu kaznu u iznosu 14.000 dolara (EPA)

Izraelski sud izrekao je devetomjesečnu zatvorsku kaznu oficiru izraelske granične policije Benu Deryju zbog ubistva nenaoružanog i maloljetnog Palestinca u incidentu koji se dogodio 2014, prenosi Anadolija.

List Haaretz javlja da je Dery osuđen za ubistvo 17-godišnjeg Nadima Naware, koje se dogodilo prije četiri godine u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sud u Jerusalemu izrekao je i novčanu kaznu u iznosu 14.000 dolara, koju je Dery dužan uplatiti kao odštetu porodici ubijenog Palestinca.

U nedavnim protestima, kad su Palestinci obilježavali “Dan Zemlje”, ubijeno je 17 Palestinaca, a 1.500 ih je povrijeđeno u pucnjavi izraelskih vojnika tokom protesta u Pojasu Gaze.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je pozive da se provede nezavisna istraga o tom događaju.

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice, gdje su se deseci hiljada Palestinaca okupili u ime palestinskih izbjeglica koje su pobjegle ili su protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu.

Masovni egzodus Palestinaca

Palestinci su obilježili “Dan Zemlje”, kojim se održava spomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Pogranični protest trebao je trajati šest sedmica, a organizatori su ga nazvali nenasilnim.

Organizovan je duž 65 kilometara granice, na kojoj su postavljeni šatori, i to na katolički Veliki petak i početak jevrejske Pashe.

Arapsko-izraelski rat 1948. izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Izvor: Agencije