Britanija razmatra uspostavu satelitskog sistema

Britanska vojska će preuzeti kontrolu britanskih vojnih operacija u svemiru (EPA)
Britanska vojska će preuzeti kontrolu britanskih vojnih operacija u svemiru (EPA)

Velika Britanija razmatra uspostavu satelitskog sustava koji bi konkurirao projektu Galileo Europske unije u vrijeme spora zbog pokušaja ograničavanja britanskog pristupa osjetljivim sigurnosnim informacijama nakon Brexita, piše Financial Times.

Satelitski program Galileo je 10 milijardi vrijedan projekt, koji bi trebao biti europska konkurencija moćnom američkom GPS-u. 

Financial Times također navodi da je britanski ministar poduzetništva Greg Clark potražio pravni savjet vezano uz traženje povrata 1,4 milijardi eura koje je Britanija uložila u Galileo od početka projekta 2003. godine, prenosi Hina.

Isključivanje iz budućeg rada na Galileu

Europska komisija počela je isključivati Britaniju i njezine tvrtke iz osjetljivog budućeg rada na Galileu prije izlaska te zemlje iz EU-a, što je potez za kojeg je Clark rekao da ugrožava suradnju na području sigurnosti.

“Jasno smo rekli da ne prihvaćamo stajalište Komisije glede Galilea jer bi ono moglo jako naškoditi uzajamno korisnoj suradnji u pitanjima sigurnosti i obrane”, kazao je on.

Britanija je dosad imala veliku ulogu u projektu i Clark je rekao da ako bude isključena iz Galilea da bi to moglo rezultirati višegodišnjim kašnjenjima i većim cijenama projekta.

Obećao je da će osigurati da britanskoj svemirskoj industriji ne budu uskraćene buduće prilike. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO