Turski premijer poručio Vijeću Evrope da ‘gleda svoja posla’

Binali Yildirim kaže kako će njegova zemlja na izborima potvrditi svoju budućnost i stabilnost (Anadolija)

Premijer Turske Binali Yildirim, na prijedlog da budu odgođeni prijevremeni izbori u Turskoj, u utorak je izjavio da bi Vijeće Evrope trebalo “gledati svoja posla”.

“Parlamentarna skupština Vijeća Evrope bi trebala gledati svoja posla. Turska je ta koja će održati izbore, ne oni”, rekao je Yildirim u obraćanju na konferenciji za medije u Madridu, gdje se nalazi u posjeti.

Nadzorna komisija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je pozvala Tursku da odgodi prijevremene izbore, zakazane za 24. juni, tvrdeći kako njihovo održavanje nije u skladu s kriterijima Evropske unije.

Vanredno stanje i vojne operacije

“Nemoguće je održati istinske demokratske izbore dok traje vanredno stanje, kao i sigurnosne operacije na jugoistoku Turske”, naveli su iz Nadzorne komisije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Vanredno stanje u Turskoj, proglašeno 20. jula 2016. godine, nakon pokušaja vojnog puča, nekoliko puta je produživano.

Yildirim je ranije izjavio kako su izbori, koji će u Turskoj biti održani 24. juna, od velikog značaja u kontekstu ciljeva za 100 godina od osnivanja Republike Turske te kako će njegova zemlja na ovim izborima potvrditi svoju budućnost i stabilnost.

Izbori: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada