Povećan broj rasističkih napada na muslimane u Austriji

Istraživanja su pokazala da su na meti rasističkih napada u Austriji najčešće bile žene (Anadolija)

Muslimani u Austriji u 2017. godini bili su na meti najmanje 309 rasističkih napada, a broj tih napada u odnosu na 2016. povećan je za 21 posto, javlja Anadolija.

Dokumentacijski i savjetni centar za muslimane u Austriji objavio je izvještaj koji se bavio rasističkim napadima na muslimane u toj zemlji tokom 2017. godine.

Izvještaj pokazuje da je broj rasističkih i islamofobičnih napada u prošloj godini povećan za 21 posto.

Prema iznesenim podacima, u Austriji je tokom 2016. došlo do 253 napada na muslimane, dok je ta cifra u 2017. povećana na 309.

Govor mržnje i verbalni napadi

Istraživanja su pokazala da su na meti rasističkih napada u Austriji, kao i prethodnih godina, u najviše slučajeva bile žene.

Ove godine riječ je o postotku 98 posto.

U 49 posto tih slučajeva do napada je došlo na javnim otvorenim mjestima ili u vozilima javnog prevoza.

U okviru napada na muslimane u Austriji u 30 posto slučajeva bila je riječ o govoru mržnje, a u 28 posto o verbalnom napadu.

Naglašeno je da je 19 posto napada u Ausriji bilo i kroz pisanje rasističkih poruka na različitim vjerskim objektima.

U izvještaju je ukazano i na porast napada posredstvom interneta i društvenih mreža.

Političari i populistička retorika

Predstavnica Dokumentacijskog i savjetnog centra za muslimane u Austriji Elif Ozturk Adam istakla je da je antiislamska retorika u medijima i na političkoj sceni znatno povećana tokom 2017. godine te da je to uzrok sve većeg broja napada na muslimane u ovoj zemlji.

“Političari moraju izbjegavati populističku retoriku. Pojedini stavovi prema određenim grupama imaju za cilj prekrivanje drugih društvenih problema. Na taj način produbljuju se problemi muslimana u ovoj zemlji”, poručila je Adam.

Naglasila je da se u Austriji na veliki dio muslimana koji su rođeni u toj zemlji ne gleda kao da su dio austrijskog društva te da se često susreću s parolama “Teroristi!”, “Muslimani napolje!”, “Vratite se odakle ste došli!” itd.

Izvor: Agencije