‘Opravdana sumnja’ na korupciju u Vijeću Evrope

Otkako je 2001. primljena u Vijeće Evrope, bivša sovjetska republika, bogata naftom i plinom, izgradila je prema saznanjima istražitelja čitavu mrežu simpatizera (Getty Images)

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, koja bi se između ostalog trebala baviti i borbom protiv korupcije, po svoj je prilici više zastupnika primalo mito iz Azerbejdžana, prenosi Deutsche Welle.

Postoje “opravdane sumnje” da je više sadašnjih i ranijih članova Vijeća “upleteno u korupciju”, konstatiraju tri nezavisna istražitelja u svom izvještaju predstavljenom u Strazburu. Autori teksta koji ima više od 200 stranica su raniji suci Evropskog suda za ljudska prava Nicolas Bratza i Elisabet Fura, te Jean-Louis Bruguiere, jedan od najpoznatijih istražnih sudaca Francuske.

Prema nalazima ove istražne trojke, centralnu ulogu u širokoj mreži korupcije igrao je njemački političar Eduard Lintner, član bavarska Kršćansko-socijalne unije (CSU). On je bio član Parlamentarne skupštine od 1999. do 2010.

U izvještaju se navodi da je Lintner između 2012. i 2014. godine iz Bakua primio ukupno 820.000 eura mita, i to posredstvom tri fantomske kompanije registrirane u Velikoj Britaniji.

Lobiranje za autoritarni režim

U centru pažnje istražitelja uz Lintnera se našla i još jedna političarka iz Njemačke, Karin Strenz. I ova političarka, članica Kršćansko-demokratske unije (CDU), navodno je uz pomoć posrednika dobivala novac iz Bakua.

Ona je između ostalog radila za savjetničku firmu “Line M-Trading” koja je lobirala za interese Bakua u Evropi, ali to nije spomenula kao oblik sukoba interesa kada je u svojstvu promatrača kontrolirala provođenje parlamentarnih izbora u Azerbejdžanu.

Ona u međuvremenu više nije članica Parlamentarne skupštine, ali je za vrijeme svog mandata uvijek iznova upadala u oči kao osoba koja jasno podržava stavove i interese vlasti ove države na Kaspijskom moru.

Autori izvještaja sa žaljenjem konstatiraju da se ni Lintner ni Strenz unatoč više poziva nisu željeli očitovati o ovim optužbama. Isto važi i za još jednog od važnih protagonista korupcijske afere, Italijana Lucu Volontea.

Protiv njega je još 2016. tužiteljstvo iz Milana pokrenulo istragu zbog korupcije i pranja novca, što je i pokrenulo čitavu istragu u vezi primanja mita u Vijeću Evrope. Za sada se radi o ukupnoj sumi od gotovo 2,4 miliona eura.

Kavijarska diplomacija

Otkako je 2001. godine primljena u Vijeće Evrope, bivša sovjetska republika, bogata naftom i plinom, izgradila je prema saznanjima istražitelja čitavu mrežu simpatizera. Vrlo važnu ulogu u tom procesu nastajanja simpatija odigrali su izdašni pokloni – bilo u gotovom novcu, bilo u obliku drugih pogodnosti i privilegija.

Tako se primjerice već duže vrijeme priča o velikim količinama vrlo kvalitetnog i skupog kavijara koji se poklanjao, ili o pozivima na odmor u luksuzne hotele. Na taj je način Bakuu uspjelo spriječiti kritičke izvještaje o nepravilnostima tokom izbora ili o povredama ljudskih prava u autoritarno vođenoj zemlji.

Članice Vijeća Evrope su ukupno 47 zemlje. Među njima su sve EU-države, ali također i zemlje poput Rusije ili Turske.

Izvor: Agencije