Malezija: Policija dobila nalaz autopsije ubijenog palestinskog naučnika

Porodica Al-Batsh optužuje izraelsku špijunsku agenciju Mossad da je ubila naučnika (Twitter)

Malezijska policija u utorak je od Ministarstva zdravstva Malezije dobila nalaz autopsije palestinskog naučnika i predavača, koji je prošle sedmice ubijen u glavnom gradu Kuala Lumpuru, prenosi Anadolija.

“Nakon završene autopsije naše nalaze dostavili smo policiji, a ona je dužna objaviti detalje o izvještaju”, rekao je za malezijske medije ministar zdravstva Subramaniam Sathasivam.

Ministar nije želio otkrivati detalje izvještaja, navodeći da je slučaj i dalje predmet istrage.

“Nećemo izdati nikakvo saopčenje o ovoj temi”, naglasio je Sathasivam.

Palestinskog naučnika Fadija Mohammeda al-Batsha, koji je povezivan s Hamasom, u subotu su, u blizini kuće u kojoj je živio u glavnom gradu Malezije, ubila dvojica vojnika, koja su pobjegla s mjesta zločina.

I dok porodica Al-Batsh optužuje izraelsku špijunsku agenciju Mossad da je ubila naučnika, Avigdor Lieberman, ministar odbrane Izraela, demantuje takve navode.

“Vlada je uvijek pratila strane agente, ali je to ponekad otežano kad se koriste pasošima zemalja koje imaju diplomatske odnose s Malezijom”, rekao je ranije Ahmad Zahid Hamidi, potpredsjednik Vlade Malezije i ministar unutrašnjih poslova.

Izrael u prošlosti ubijao Palestince

Dodao je da je malezijski MUP zabilježio strane agente, uključujući i one iz “države na Bliskom istoku”, koji su se koristili pasošima zemalja koje imaju diplomatske odnose da provode “određene misije”.

Malezija nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.

Malezijska policija u ponedjeljak je objavila skice osumnjičenih za ubistvo palestinskog naučnika. Iz policije su dodali da bi osumnjičeni mogli biti s Bliskog istoka ili iz Evrope i da su krupne građe.

Vjeruje se da je Izrael u prošlosti ubio brojne palestinske aktiviste otpora, mnoge od njih u inozemstvu. Mossadovi agenti 1997. godine u Jordanu su pokušali ubiti Khaleda Meshaala, političkog čelnika Hamasa, prskanjem otrova u uho, ali nisu uspjeli.

Vjeruje se da Mossad stoji iza atentata na komandanta Hamasa Mahmuda al-Mabhuha 2010. u Dubaiju. Izrael nikad nije potvrdio ili negirao učešće u ubistvu Al-Mabhuha.

Izvor: Agencije