Macron s Trumpom: Isti ideali Francuske i SAD-a

U
Ovo je prva državna posjeta za Donalda Trumpa u Bijeloj kući (Reuters)

Francuski predsednik Emmanuel Macron istakao je u utorak, po dolasku u Bijelu kuću, bliske veze između Francuske i SAD-a, a američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Macronu za “nedavnu odlučnu akciju” u Siriji.

Trump je u Bijeloj kući priredio zvaničnu dobrodošlicu francuskom predsjedniku.

“Amerika za moju zemlju predstavlja beskrajne mogućnosti”, rekao je Macron, stojeći pored Trumpa, prenosi Tanjug agenciju AP.

Francuski predsednik kazao je Trumpu da Francuska sa SAD-om dijeli “ideal slobode i mira”.

Odlučna akcija prijatelja u Siriji

Macron je podsjetio da su se Francuzi borili zajedno sa Georgeom Washingtonom tokom Američke revolucije, što je, kako je naveo, utemeljilo saradnju dvije zemlje.

Francuski predsjednik, za koga američka agencija primjećuje da je u bližim odnosima s Trumpom nego mnoge njegove evropske kolege, rekao je da Francuska zajedno sa SAD-om radi na izazovima kao što su terorizam, Sjeverna Koreja i Iran.

Trump je pohvalio ulogu Francuske i zahvalio Macronu na “snažnom prijateljstvu” u odgovoru na hemijski napad u Siriji.

“Zajedno s našim britanskim prijateljima, SAD i Francuska nedavno su preduzeli odlučnu akciju kao odgovor na to što je sirijski režim koristio hemijsko oružje. Želim lično zahvaliti predsjedniku Macronu, francuskoj vojsci i francuskom narodu na istrajnom partnerstvu. Bili su apsolutno nevjerovatni. Mnogo Vam hvala, g. predsjedniče”, poručio je Trump.

Trump je kazao da je “divno prijateljstvo” koje je razvio s Macronom svjedočanstvo trajnog saveza dvije zemlje.

Svečana večera u Bijeloj kući

Za Macrona je priređen svečani doček uz 500 pripadnika Oružanih snaga SAD-a, a nakon intoniranja himni obje zemlje on je s Trumpom prošao pored počasnog stroja.

Navodi se da je ovo prva državna posjeta za Trumpa u Bijeloj kući.

Macron je Trumpu na poklon donio sadnicu hrasta, kao simbol trajnosti prijateljstva dvije zemlje, a sadnicu su zajedno zasadili u kompleksu Bijele kuće.

U utorak navečer Trump za Macrona i suprugu organizuje večeru u Bijeloj kući, prvu svečanu večeru za nekog državnika otkad je došao na vlast, a za jelovnik i sve ostale pojedinosti pobrinula se lično njegova supruga Melanija.

Izvor: Agencije