Kuvajt: Nerješavanje krize u GCC-u destruktivno je za regiju

'Kriza prijeti da omete rad brojnih inicijativa GCC-a', poručio je Al-Jarallah (AFP)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kuvajta kazao je da su zemlje članice Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) odlučne riješiti aktuelnu krizu u Zaljevu jer će, ako se to ne uradi, posljedice biti destruktivne za regiju, prenijela je zvanična informativna agencija KUNA.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Khaled al-Jarallah, koji se susreo s katarskim ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, u utorak je raspravljao o “načinima za rješavanje krize”.

“Svi shvataju da će, što duže potraje ova podjela, to dublja biti rana u tijelu Zaljeva”, rekao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i trgovačke veze s Katarom 5. juna 2017, kada su optužili Dohu da podržava “terorizam”. Katar je te optužbe odbacio kao “neutemeljene”.

Posljedice krize

Al-Jarallah je upozorio da kriza prijeti da omete rad brojnih inicijativa GCC-a.

“Ovo neslaganje, ako ne bude riješeno, uništit će nade, snove i težnje članica zemalja GCC-a ka koheziji, jedinstvu, harmoniji i zajedničkoj akciji GCC-a za dobrobit zemalja GCC-a”, rekao je on.

“Nažalost, otkad je ovaj spor izbio, nekoliko mehanizama GCC-a poremećeno je zbog sastanaka i prijedloga u zastoju”, rekao je Al-Jarallah, te dodao da “posljedice koje mogu biti izazvane nastavkom spora” mogu utjecati na sigurnost u regiji, kao i na ekonomske veze Vijeća s drugim trgovačkim blokovima širom svijeta.

Al-Jarallah je pohvalio Sjedinjene Američke Države zbog njihovih napora za posredovanje, dodavši da su okolnosti takve da bi bilo bolje pričekati prije održavanja zajedničkog samita SAD-a i GCC-a.

Zaljevski samit, koji je trebao biti održan početkom aprila u Washingtonu, odgođen je za septembar.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada