Iran upozorio Trumpa da se drži sporazuma

'Vlada Irana snažno će reagovati ako se Bijela kuća ne bude pridržavala svojih obaveza', kaže Rouhani (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da se drži nuklearnog sporazuma s Teheranom potpisanog sa svjetskim silama 2015. ili će biti suočen s “teškim posljedicama”.

“Govorim onima u Bijeloj kući da će Vlada Irana snažno reagirati ako se ne budu pridržavali svojih obaveza”, rekao je Rouhani u govoru koji je uživo prenosila državna televizija, prenio je Reuters.

“Ako bilo ko iznevjeri sporazum, treba znati da će biti suočen s teškim posljedicama”, dodao je Rouhani.

Sporazum s Iranom

Sporazumom potpisanim između Irana i šest svjetskih sila (Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Kine) dogovoreno je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamjenu za smanjenje sankcija, prenosi Tanjug.

Trump je, međutim, u prethodnom periodu okarakterizirao taj sporazum kao jedan od najgorih ikad sklopljenih, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, navodeći da se moraju usaglasiti o popravljanju onoga što SAD vidi kao “nedostatke” tog sporazuma, u suprotnom će odbiti produžiti smanjenje sankcija.

Rouhani je u subotu rekao da je iranska agencija za atomsku energiju spremna preduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako SAD istupi iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kako prijeti američki predsjednik Trump.

“Naša Organizacija za atomsku energiju u potpunosti je spremna poduzeti akcije koje oni očekuju i koje ne očekuju”, rekao je Rouhani, ne ulazeći u detalje.

Posljednji rok jest 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Trump ne izda drugačiju izvršnu naredbu, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije