Abe se nada normalizaciji odnosa s Pjongjangom

Sjeverna Koreja optužuje Shinzo Abea da je radio samo zlo od kako je došao na vlast u Japanu (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u utorak da će uspjeh na planiranim susretima čelnika Sjeverne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje omogućiti normalizaciju odnosa Japana s Pjongjangom, javlja Reuters, prenoseći saopćenje Plave kuće.

“Uspjeh bi mogao značiti rješavanje pitanja nuklearnog programa i japanskih zatvorenika u Sjevernoj Koreji. U tom slučaju odnosi Japana i Sjeverne Koreje mogli bi krenuti uzlaznom putanjom”, rekao je on nakon razgovora s Moon Jae-inom, predsjednikom Južne Koreje.

Abe je zatražio od Moona da iznese problem japanskih zatvorenika tokom sastanka sa sjevernokorejskim režimom.

Moon je potvrdio da namjerava reći čelniku Sjeverne Koreje Kim Jong-unu da bi rješavanje tog pitanja doprinijelo uspostavljanju trajnog mira u regiji.

Obustava nuklearnih testova

Ranije ovog mjeseca Sjeverna Koreja saopćila je da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i da planira zatvoriti poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je tu najavu te istakao da se raduje sastanku s Kimom.

Kako se navodi, Sjeverna Koreja odlučila je napraviti takav potez u cilju održavanja “nacionalnog fokusa” i poboljšanja privrede.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova uslijedila je samo nekoliko dana prije nego što bi se sjevernokorejski čelnik trebao sastati s predsjednikom Južne Koreje u pograničnom selu, kako bi pokušali okončati sukob između dvije Koreje.

Izvor: Agencije