Njemačka i dalje tvrdi da su napadi na Siriju bili legalni

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel saopćio je da je Vlada uzela u obzir rezultate istraživanja (Arhiva)

Vlada Njemačke saopćila je u ponedjeljak da ostaje pri svom stavu da su zračni napadi SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju bili legalni uprkos tome što stručnjaci smatraju da je napadima prekršeno međunarodno pravo.

Prošle sedmice objavljeno je istraživanje mišljenja njemačkih zastupnika, u kojem je legitimitet napada na Siriju doveden u pitanje, navodi AP.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel saopćio je da je Vlada uzela u obzir rezultate tog istraživanja, ali da ostaje uvjerena da je napad na Siriju bio “neophodan i opravdan”.

AP navodi da će se Merkel u petak sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Washingtonu.

Odgovor na napad hemijskim oružjem

Njemačka nije učestvovala u napadima na Siriju.

Američke, britanske i francuske snage izvršile su zračne napade na Siriju 14. aprila, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u kojem su u sirijskom gradu Doumi ubijeni deseci ljudi.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu, 170 kilometara sjeverno od prijestonice.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok režim predsjednika Bashara al-Assada ne prestane koristiti hemijsko oružje.

Izvor: Agencije