Nagrada za slobodu medija uhapšenom egipatskom fotografu

Shawkan se nalazi u zatvoru od augusta 2013. zbog izvještavanja o protestu na trgu Rabaa al-Adawiya

UNESCO je u ponedjeljak dodijelio nagradu za slobodu medija egipatskom fotografu koji se nalazi u zatvoru, a organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu donijela je tu odluku ignorirajući upozorenja egipatskih vlasti.

Žiri je danas priznanje dodijelio Mahmoudu Abu Zeidu, poznatom kao Shawkan, koji se nalazi u zatvoru otkad je uhićen u Kairu u kolovozu 2013. zbog izvještavanja o prosvjedu na trgu Rabaa al-Adawiya, prenosi Tanjug od agencije AP.

Egipat: Optužbe vezane za terorizam

Predsjednica žirija Maria Ressa priopćila je da je nagrada, kojom se odaje priznanje za unaprjeđenje slobode medija, pogotovo pred opasnošću, “priznanje za njegovu hrabrost, otpor i posvećenost slobodi izražavanja”.

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova snažno je u nedjelju upozorilo UNESCO protiv takve odluke, ukazavši da se Shawkan suočava s optužbama vezanim za terorizam.

S druge strane, Radna grupa UN-a za proizvoljna zatvaranja priopćila je da je Shawkanovo uhićenje neosnovano i da njegovo produženo zadržavanje u zatvoru predstavlja kršenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije