Čelnik Irana kritikovao policiju zbog nasilja nad djevojkom

Po iranskim zakonima, žene moraju u potpunosti pokriti kosu i nositi široku odjeću kako bi pokrile većinu tijela i kože (EPA)

Predsjednik Irana Haasan Rouhani kritikovao je policiju jer je primjenjivala nasilje nad ženama koje ne poštuju običaje islama kad je riječ o odijevanju, prenose agencije.

Rouhani je rekao da je “promovisanje vrlina i sprečavanje grijeha”, što je i zadatak policije, uz upotrebu nasilja nepraktično.

“Hvatanje ljudi za gušu kako bi promovisali vrline ne uspijeva”, rekao je iranski čelnik, prenosi AP.

Rouhani se obratio dan nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak incidenta između policije i žena u Teheranu.

Na snimku se vidi kako tzv. policija za moral, odnosno njene pripadnice napadaju djevojku čiji je šal bio odvezan.

Poteze policije kritikovali su zvaničnici vlasti i zakonodavci.

Oštra rasprava

Na videosnimku, za koji se vjeruje da je snimljen mobitelom, mlada žena i njeni prijatelji svađaju se s policajcima i policajkama u parku zbog njenog hidžaba (šala na glavi koji nose mnoge muslimanke koje vjeruju da je to dio njihove vjere).

Potom djevojku okružuju dvije policajke koje joj, rukama i gestama, naređuju da “ostane u uglu” dok ona oštro kritikuje njihov stav. Situacija eskalira kad pripadnici policije i djevojka počinju koristiti uvrede.

Jedna od policajki djevojci govori da je “životinja”, a ona odgovara riječima “Neznalice!” i “Bestidno!”

Potom se vidi kako policajka napada djevojku i žestoko je udara, a prijatelji je pokušavaju spasiti.

Ubrzo nakon objave videa ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli naredio je “detaljnu istragu” događanja koje je opisao kao “nekonvencionalno ponašanje pripadnika moralne policije”.

Po iranskim zakonima, žene moraju u potpunosti pokriti kosu i nositi široku odjeću kako bi pokrile većinu tijela i kože.

Izvor: Al Jazeera i agencije