Stoltenberg: Turska igra ključnu ulogu u zaštiti granica NATO-a

Turska je NATO-u veoma važan saveznik (Anadolija)
Turska je NATO-u veoma važan saveznik (Anadolija)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da Turska ima ključnu ulogu u zaštiti granica NATO-a, javlja Anadolija.

“Svidjelo nam se to ili ne, Turska igra ključnu ulogu u zaštiti granica NATO-a”, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanja zastupnika tokom sjednice komisije Ministarstva vanjskih poslova pri Parlamentu Holandije.

Podsjetio je da Turska godinama vodi borbu protiv terorizma, naglasivši da je potrebno pokazati razumijevanje prema toj zemlji.

“Ne smijemo zaboraviti da nijedna zemlja članica NATO-a ne vodi borbu protiv ovoliko terorističkih napada. Turska nam je veoma važan saveznik”, kazao je Stoltenberg.

Poslije obraćanja na sjednici komisije Ministarstva vanjskih poslova, Stoltenberg je u zgradi Vlade održao konferenciju za medije zajedno s premijerom Holandije Markom Rutteom.

Podrška vojnoj operaciji u Siriji

Tom prilikom je istakao kako NATO podržava zračnu operaciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske na položaje snaga režima Bashara al-Assada u Damasku i Homsu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Dumu od 7. aprila.

Dodao je i kako je potpuno neprihvatljiva upotreba hemijskog oružja.

Sumnjivi hemijski napad u kojem je ubijeno najmanje 78 civila, desio se 7. aprila. Tim OPCW-a u Siriju je stigao u subotu, ali još nije počeo istragu.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Dumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska 14. aprila su bombardovale više položaja snaga režima Bashara al-Assada u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO