Sorosevo Otvoreno društvo odlazi iz Mađarske

U Mađarskoj se pripremaju nova ograničenja nevladinim organizacijama paketom zakona pod oznakom 'Stop Soros' (AP)

Zaklada Otvoreno društvo, milijardera i liberalnog aktivista Georgea Sorosa, zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti svoje istočnoeuropske aktivnosti u Berlin, prenosi austrijski list Die Presse.

Mađarski premijer Viktor Orban okrivljuje Sorosa, milijardera rođenog u Mađarskoj, za niz problema u zemlji i svijetu. Stoga je “progurao” zakone o strogoj kontroli nevladinih organizacija nazvane “Stop Sorosu” koji su izazvali međunarodne kritike, podsjeća Reuters.

Ured Otvorenog društva u Budimpešti bit će zatvorit do 31. kolovoza i prvo preseliti u Beč, a potom u Berlin.

Reuters još nije uspio dobiti potvrdu te informacije od same zaklade.

Orban je zagovornik tzv. iliberalne demokracije, dok Soros u svijetu promiče liberalne vrijednosti, navodi agencija.

Orban: Razumjet ćete ako ne ridam

Mađarski premijer je, komentirajući najavu odlaska Soroseve zaklade, najavio da će se njegov “sukob s liberalnom ideologijom Fondacije za otvoreno društvo nastaviti usprkos odluci da napusti državu”.

“Razumjet ćete ako ne ridam”, rekao je Orban za državni radio MR1.

Po njegovim riječima, ključni problem u kojem su se on i Soros razilazili jesu migracije, koje će ostati na vrhu europske agende, prenio je Reuters.

“Summit europskih lidera koji će se dogoditi krajem lipnja ne bi trebao donijeti velike izmjene u načinu na koji se europski kontinent nosi s problemom imigracija”, rekao je Orban.

Orban: Zaustaviti Sorosa

I nedavno je Orban ponovio kako “neće stajati mirno dok ima onih koji provode planove Georgea Sorosa”, aludirajući na navodni Sorosev plan da “uvozi” migrante u Europu.

“Ako je potrebno, koristit ćemo sve jače i jače zakonsko ‘oružje’ da se izborimo s tim planom. Prvi korak u tome je zaustaviti Sorosa”, rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, “svatko tko je preokupiran migracijama i migrantima morat će se prijaviti za nacionalnu sigurnosnu licencu kako bi mogao provoditi svoje aktivnosti”.

Orban je poručio i da će sve nevladine organizacije morati biti transparentne po pitanju svojih financija, a da će one koje to ne urade biti zabranjene, bez obzira na to koliko su moćne ili bogate.

Navodni ‘Sorosev plan’

I ranije je Orban prozivao Sorosa, te je i optužio Europski parlament da je počeo primjenjivati “Sorosev plan”.

Po tom planu, kako navodi Orban koji je nekad bio Sorosev stipendist, američki bogataš mađarskih korijena koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

Orban smatra da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s time”.

Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Evropi”.

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene jest to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, financira NVO i krijumčare ljudima”, tvrdi Orban. 

Izvor: Agencije