SAD: Tokom vanrednog stanja teško održati fer izbore u Turskoj

Tokom vanrednog stanja bilo bi teško održati slobodne, fer i transparentne izbore, navodi State Department (Arhiva)
Tokom vanrednog stanja bilo bi teško održati slobodne, fer i transparentne izbore, navodi State Department (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države objavile su da sumnjaju u mogućnost da Turska održi slobodne i fer izbore, zakazane za 24. juni, uzimajući u obzir da je u zemlji na snazi vanredno stanje.

“Tokom vanrednog stanja bilo bi teško održati slobodne, fer i transparentne izbore na način koji je u skladu s turskim zakonom i međunarodnim obavezama Turske”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je sazvao prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore za 24. juni, godinu dana prije nego što je predviđeno.

Produženo vanredno stanje

U obraćanju u predsjedničkoj palati u srijedu Erdogan je rekao da zemlja hitno treba preći s parlamentarnog sistema na izvršno predsjedništvo.

Također, turski parlament je u srijedu vanredno stanje produžio za još tri mjeseca, što znači da će se prijevremeni izbori održati za trajanja vanrednog stanja, koje u toj zemlji vlada od jula 2016. kada je pokušan vojni udar.

Taj potez uslijedio je uprkos sve češćim pozivima da Turska okonča vanredno stanje.

Izvještaj Ujedinjenih naroda od prošlog mjeseca navodi da je vanredno stanje u Turskoj dovelo do kršenja ljudskih prava, uključujući proizvoljna pritvaranja, zlostavljanja i torturu, podsjeća agencija.

Glavne opozicijske stranke optužuju Vladu da zloupotrebljava ovlasti tokom vanrednog stanja da ugrozi demokratiju i uhapsi kritičare vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO